مدل سازی بارش - رواناب با استفاده از روش شبکه عصبی فازی تطبیقی و مقایسه آن با روش های شبکه عصبی و استنتاج فازی مطالعه موردی : حوضه آبریزلیقوان چای واقع دراستان آ . شرقی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE04_680
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2596
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید نورانی

استادیار گروه مهندسی آب دانشکده عمران دانشگاه تبریز

کامران صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب دانشگاه تبریز

چکیده

جهت مدیریت مناسب در یک حوضه هیدرولیکی نیاز به شناخت کامل آن می باشد . می توان گفت مهمترین بخش از این شناخت مربوط به ارائه مدلی جهت معرفی بارش و رواناب آن حوضه می باشد با توجه به عدم دسترسی به اطلاعات هیدرولیکی حوضه های مورد مطالعه اغلب این مدل سازی ها بصورت هیدرولوژیکی یا گرده ای و با استفاده از آمار سالهای قبل صورت می گیرد . اغلب سعی بر این بوده است که از روش های ریاضی برای مدل سازی این پدیده استفاده شود که در مرحله واسنجی و آموزش یک مدل از تعدادی پارامترهای حوضه استفاده می شود که خود این پارامترها دقیق و بطور کامل قابل اطمینان نمی باشند . ریاضیات فازی با ارئه تابع عضویت بجای عدد مطلق برای پارامتر مذکور دقت عمل را در ارزش دهی داده ها بالا می برد . در این مقاله مدل بارش – رواناب حوضه لیقوان چای واقع در استان آذربایجان شرقی با استفاده از سه روش شبکه عصبی ، استنتاج فازی و شبکه عصبی فازی تطبیقی ارائه می شودو بهترین مدل برای این حوضه که توسط مدل سازی با روش شبکه عصبی فازی تطبیقی می باشد با استفاده از معیارهای کنترل معمول در علم هیدرولوژی معرفی می شود که این نتیجه بیانگر این است که شبکه عصبی با مدل سازی غیر خطی و همچنین منطق فازی با ارائه توابع عضویت هرکدام به تنهائی تا حدودی قادر به بیان مدل یک حوضه هیدرولوژیکی نمی باشد ولی در صورت تلفیق این دو روش می توان گفت به نتیجه مطلوب جهت مدل سازی خواهیم رسید .

کلیدواژه ها

مدلسازی بارش و رواناب ، شبکه عصبی ، سیستم استنتاج فازی ، شبکه عصبی فازی تطبیقی ، حوضه آبخیز لیقوان چای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.