ارزیابی عملکرد هیدرولیکی طرح های سازه های تقاطعی آبخیزداری و حفاظت بستر در رودخانه های دره گاهان تفت

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE04_512
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق پرتانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران - دانشگاه تربیت مدرس تهران

پیمان کلبعلیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران - خاک و پی، دانشگاه علم و صنعت ایران

محمد احمدی

دانشجوی کارشناس ارشد مهندسی عمران - خاک و پی دانشگاه بوعلی همدان

سیدعباس موسوی نائینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران – آب دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

فرسایش کف و بستر، بیشتر در رودخانه های جوان که بستر آنها به حالت تعادل نرسیده دیده می شود و بستر رودخانه به علت شیب تند و سرعت زیاد جریان فرسایش یافته و مواد شسته شده به پایین رودخانه منتقل می گردد . راه حل معمولی برای تثبیت بستر رودخانه، احداث کف بند، تراس های عمود بر برجریان و سازه های ساماندهی طولی در محدوده مورد نظر می باشد . این سازه ها می توانند بتنی یا گابیونی و یا از مصالح قرضه موجود با ترکیبات مقاوم ساز ساخته شوند . ارتفاع متوسط و فاصله آنها از یکدیگر پس از انجام مطالعات هیدرولیکی دقیق با توجه به شرایط و جنس خاک قابل طراحی می باشد . در این مقاله به بررسی عملکرد هیدرولیکی سازه های آبخیزداری و ساماندهی رودخانه ها با مطالعه موردی رودخانه دره گاهان تفت پرداخته شده است . در این راستا طول مسیر جریان پس از مطالعات هیدرولوژیکی و محاسبات اطلاعات پایه مورد نیاز و سیلاب های طرح، هیدرولیک جریان در دو حالت با و بدون وجود سازه هایی مذکور مورد تحلیل قرار گرفته است . لذا در هر یک از شبیه سازی های هیدرولکی رودخانه سرعت جریان، عدد فرود، پتانیل و قدرت کف کنی، تحلیل امکان سنجی فرسایش جانبی در فواصل مؤثر قبل و بعد از سازه و روی محور سازه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است . همچنین عمق و نوع جریان و منشأ تغییرات ژئومورفولوژیکی مسیر رودخانه نیز که متأثر از سازه های مذکور بوده است مورد مطالعه قرار می گیرد . در پایان با توجه و نوع رودخانه مورد مطالعه، به ارزیابی کلی انواع این سازه ها و نقش آنها در کنترل جریان و حفاظت بستر و کناره های رودخانه ها پرداخته شده است .

کلیدواژه ها

سازه های آبخیزداری و ساماندهی رودخانه، شبیه سازی هیدرولیکی، فرسایش بستر و کناره ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.