از هویت رنگ تا رنگ بی هویت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: HIAP01_598
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 923
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره گلستانی

دانشجوی کارشناسی گروه معماری دانشکده هنردانشگاه ارومیه

سیده سمانه گلزان

دانشجوی کارشناسی گروه معماری دانشکده هنردانشگاه ارومیه

ناصر ثبات ثانی

استادیار دانشگاه ارومیه، گروه معماری، دانشکده هنر، دانشگاه ارومیه

چکیده

انسان قسمت اعظم شناخت خود از نظام هستی را به واسطه ی دو عنصر فرم و رنگ به دست می آورد.هر رنگ با یکی از حالات درونی انسان و روح مرتبط است و تمثیل خاص خود را داراست، لذا انسان در مواجهه با رنگ های متفاوت عکس العملهای متفاوتی از خود نشان می دهد.این تاثیر پذیری، رنگ را به یک عنصر قدرتمند در خلق فضا تبدیل میکند. معماران مسلمان ایرانی، در گذشته به درک عمیقی از مفاهیم زیبایی شناختی رنگ دست پیدا کرده بودند و به واسطه این درک صحیح تعادل و توازن را در آثار خود برقرار میکردند.به گونه ای که هر رنگ دارای هویت خاص خود بود و در عین حال با سایر رنگ ها ارتباط موفقی برقرار میکرد.پژوهش حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که آیا میتوان بی هویتی رنگی را به عنوان یکی از عوامل وجود آشفتگی و اضطراب در بناهای معاصر_و در مقیاس بزرگترشهرها_برشمرد؟ در روند پژوهش، معماری و شهرسازی ایران در دوره های مختلف اسلامی_از آغاز تا دنیای معاصر_و مفاهیم اسلامی _عرفانی رنگ مورد مطالعه قرار گرفت.بررسی ها بیانگر این مطلب است که استفاده آگاهانه و قدرتمند از رنگ ترتیبی می آفریند که در نبودش آشفتگی در ذهن بیننده حاکم میشود. که مصداق بارز این آشفتگی را در معماری و شهرسازی معاصر ایران شاهدیم، لذا مطالعه تمام ابعاد رنگ به عنوان یک عنصر تاثیر گذار و هویت بخشی معنوی به رنگ ها ی مورد استفاده می تواند گامی موثر در جهت احیای معماری و شهرسازی معاصر باشد

کلیدواژه ها

رنگ، معماری و شهرسازی، مفاهیم عرفانی رنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.