معاصر سازی مکانیزمهای زیست اقلیمی خانههای تاریخی شهر یزد: مناسب سازی زمستان نشین در فصل تابستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: HIAP01_463
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 563
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا توکلی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه یزد،

حسین رهنما

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه یزد،

سیده زینب عمادیان

استادیار دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

چکیده

با توجه به گسترش روز افزون مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی، کاهش مصرف انرژی امری ضروری است.نظر به اینکه مصرف سوخت در کشور ما چندین برابر میانگین جهانی است و بیش از نیمی از این سوخت، صرف تامین انرژی واحدهای مسکونی می شود، نیاز است تا رویکرد طراحی در این عرصه بازنگری شود و با طراحی مناسب آنها، از مصرف روز افزون انرژیجلوگیری شود. شهر یزد با توجه به بافت تاریخی ارزشمند خود، درس های بیشماری برای جامعه مصرفی امروز دارد. استفاده از تفکر به کار گرفته شده در طراحی این خانهها و معاصرسازی آنها برای نیازهای زندگی امروز می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات زیست محیطی کنونی باشد و مصرف انرژی را به شدت کاهش دهد. برآوردن نیازهای ساکنین با توجه به چیدمان فضاهای مختلفدر سطوح ارتفاعی متنوع برای استفاده از ساعات مختلف روز، آرایش دقیق فضاها به دور حیاط میانی و ایجاد امکان کوچ فصلی )زمستان و تابستان نشین( از مصادیق پاسخگویی این مهم به نیازهای ساکنین درگذشته است. حال با توجه به نوع زندگی امروز تلاش این نوشتار این است تا با معاصرسازی زمستان نشین – به عنوان یکی از مکانیزم های زیست اقلیمی شهر یزد – و تاکید بر استفاده از انرژی های تجدیدپذیر نظیر انرژی خورشیدی، باد و ... گامی در ارتقا این میراث گرانبها برداشته و آن را با زندگی امروز هماهنگ تر سازد. از این رو در این پژوهش ابتدا با بررسی وضع موجود یکی از خانه های بافت قدیم یزد، وضعیت حرارتی آن را بررسی کرده و سپس با استفاده از دستاوردهای نوین اقلیمی و تلفیق آن با معماری گذشته، با حفظ و ارتقا مکانیزم های کارآمد اینخانه ها، کمبودها و مشکلات وضعیت موجود نیزاصلاح خواهد شد

کلیدواژه ها

معاصر سازی، تلفیق فناوریهای نو و سنتی، منابع انرژی تجدید پذیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.