نگاه فلاسفه مسلمان به آرمان شهر اسلامی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: HIAP01_362
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1074
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی استوار

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

نیرویی که همواره انسان را به تفکر، کشف، کنجکاوی، ابتکار و خلق مادی و معنوی وا داشته است، آرمان خواهی اوست، که مهمترین عامل پویایی و تعامل بشر بوده و موجب شده که او در طبیعت و زندگی ساکن نشود. آرمان شهر، مدینه فاضله و یا اتوپیا به معنای لامکانی، سرزمینی که دغدغه زندگی طبیعی در آن جایی ندارد. عدل یکی از چهار فضیلت این بهشت زمینی است که در کنار سه فضیلت دیگر یعنی حکمت، شجاعت و خویشتن داری نمود پیدا می کند. فلاسفه ای چون فارابی، خواجه نصیر الدین طوسی، سهروردی، ابن خلدون و ... کوشیده اند به توصیف آرمانی شهری ایده آل که در آن تحقق عدالت، رسیدن به حقیقت، طرح جامع آرمانی، برابری و برادری، شیوه های رستگاری خلایق، مفاهیم عقلانی تحقق بهشت زمینی و... پرداخته اند. شهر آرمانی اسلامی، کالبد و شکل ثابتی ندارد و متفکران اسلامی بیشتر ابعاد ذهنی شهر آرمانی را ارائه می کنند، آنان اصول قرآن، سنت، فطرت انسان را مد نظر قرار می دهند و بعدا کالبد با توجه به آن اصول و منطبق با شرایط زمانی، تاریخی، اجتماعی و فرهنگی به وجود خواهد آمد. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی سعی شده است با توجه به سیر اندیشه های آرمان شهری اسلامی و بررسی آن از دیدگاه فلاسفه مسلمان و بیان فضایل آن نسبت به مدینه های فاضله سکولار ها پرداخته شود

کلیدواژه ها

آرمان شهر، فلاسفه مسلمان، فضایل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.