ارتقا کیفیت کارکردی و عملکردی محله از طریق احیاء مرکز محله نمونه موردی: محله خیرآباد یزد
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی
- کد COI اختصاصی: HIAP01_346
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1322
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزیشهری، دانشگاه یزد
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزیشهری، دانشگاه هنر اصفهان
چکیده
یکی از فضاهای جمعی که در شهرسازی سنتی بسیار مورد تأکید بوده و امروزه بدست فراموشی سپرده است، مرکز محله میباشد.موضوعی که در صورت پرداختن درست به آن، مشکلات بسیاری را از سطح شهرهای ما خواهد کاست. در شهرهای کهن، تقسیمبندی شهر به محلات گوناگون همواره با انعطاف زیادی همراه بوده است و شکلگیری مراکز محلات تابع عوامل متعددی بوده است. در پی گسترش شهری و ایجاد محلات جدید شهری، از نقش و جایگاه این مراکز کاسته شدهاست و همچنین مراکز بسیاری از محلات کهن از حیات و رونق گذشته برخوردار نیستند. به همین منظور، در این تحقیق محلهی خیرآباد شهر یزد که در گذشته روستای خیرآباد بودهاست مورد مطالعه قرار گرفتهاست. هستهی اولیهی روستای خیرآباد ابتدا در قسمت مرکزی محله شکل گرفته و در طی زمان به سمت شرق توسعه پیدا نمودهاست. البته، رشد کامل قسمت شرقی محله زمانی حاصل میشود که روستا کاملا به شهر متصل میگردد . باتوجه به هسته روستایی محله و نقش آن در گذشته، امروزه شاهد آنیم که در محله خیرآباد جزیی که کمتر به آن پرداخته شدهاست، مرکز محله است. در این تحقیق سعی شدهاست که با شناخت همه جانبه محله و در نهایت احیاء مرکز محله خیرآباد، الگویی جهت ارتقا کیفیت کالبدی محله مذکور ارائه گردد. روش تحقیق حاضر از نوع تحلیلی بوده که در نهایت منجر به ارائه طرح احیاء مرکز محله خیرآباد میشود. در جمعآوری اطلاعات مورد نیاز از اسناد کتابخانهای، پیمایش میدانی، مصاحبه، استنباط آماری استفاده شده است. جمع بندی حاصل از تحقیق نشانداد که احیاء مرکز محله خیرآباد موجبات ارتقا کیفیت کارکردی و عملکردی محله را فراهمآورده و همچنین احیاء و رونق حیات مدنی شهر را بهدنبال دارد. توصیه میشود با توجه به رویکرد محله محوری در انسجام بخشی و زیست پذیری شهرها، به طرحهای احیاء مراکز محلهای بهعنوان یکی از اساسیترینعرصهی ارتقاء کارآمدی سازمانفضایی شهر پرداختهشود.کلیدواژه ها
سازمان فضایی، محله، مرکز محله، طرح احیاء، خیرآبادمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.