بررسی فقهی ماهیت عقد وکالت و آثارمترتب برآن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی وکالت،اخلاق،فقه و حقوق
  • کد COI اختصاصی: MAYBODLAW01_242
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا فلاح

عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد

سیدمحمد موسوی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه علامه طباطبائی

صالح کریم پور

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه شاهد

چکیده

با پیچیده تر شدن مسائل در سطح جامعه و لزوم بکارگیری خدمات وکالتی، استفاده ازدیدگاه های فقها و حقوقدانان در باب وکالت حائزاهمیت می باشد.وکالت دراصطلاح فقهی وحقوقی عبارت است ازاینکه شخصی دیگری را نایب کند در تصرف به دو شرط؛ عملی کهبرای آن نایب گرفته می شود عملی باشد که در انجام آن قید مباشرت نباشد مانند اکثر عبادات و اینکه خود موکل اهلیت قانونی برایانجام آن کار را داشته باشد.مثل وکالت ورشکسته درباره فروش اموالش. وکالت عقدی است که از هر دو طرف جایز است یعنی هر یکاز وکیل و موکل هرگاه که بخواهند می توانند عقد را فسخ کنند و اینکه با مرگ، جنون یا بیهوشی وکیل یا موکل باطل می شود. ازویژگی های وکالت این است که با دو شاهد عادل ثابت می شود و شهادت زنان در اثبات وکالت منضما و منفردا پذیرفته نمی شود. واینکه وکیل امین است و جز در صورت تعدی و تفریط ضامن نیست.گرچه قرارداد یا عقد وکالت بین موکل و وکیل محقق می شود امادر واقع این قرارداد بین موکل و شخص ثالث بوجود می آید. به همین سبب اثر معامله ، اگر در حدود نیابت وکیل باشد، به موکل میرسد و او را مالک یا مدیون و یا طلبکار می کند.بنابراین اثر مستقیم وکالت، اعطای نیابت و نمایندگی به طرف دیگر است. و پس ازانعقاد عقد وکالت، آثاری نسبت به وکیل و موکل واشخاص ثالث، به وجود می آید، که در این پژوهش، این آثار در فقه امامیه و حقوق موضوعه مورد بررسی قرار گرفته است و دیدگاهفقها و حقوقدانان از منابع متعدد فقهی و حقوقی، استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در این راستا، قوانین و مقررات مربوط بهاین آثار نیز بیان خواهد شد.

کلیدواژه ها

وکالت، آثار وکالت، فقه، حقوق، ماهیت وکالت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.