حق داشتن وکیل در نظام حقوقی ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی وکالت،اخلاق،فقه و حقوق
  • کد COI اختصاصی: MAYBODLAW01_167
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید درویشی لاسبز

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اهواز

چکیده

حق داشتن وکیل در دادگاهها از جمله حقوقی است که قانون گذار کشور ما هم در قانون اساسی و هم در قوانین عادی آن رامورد شناسایی قرار داده و شرایط آن را تبیین کرده است. اصل سی و پنجم قانون اساسی مقرر می دارد: «درهمه دادگاهها طرفیندعوا حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیلفراهم گردد». جمله امری پایان این اصل، نشان دهنده اهمیت استفاده از این حق در دادگاه هاست.در مورد حق داشتن وکیل در دعاوی جزایی، چکیده بر اساس اصل سی و پنجه از قانون اساسی جمهوری اسلامیایران، انتخاب وکیل در همه دادگاه ها برای افراد به عنوان یک حق شناخته شده است؛ به گونه ای که اگر اصحاب دعوا تواناییانتخاب وکیل نداشته باشند، امکانات تعیین وکیل باید برای ایشان فراهم آید. ماده 185 از قانون آیین دادرسی کیفری نیز با پرداختنبه این اصل در امور جزایی، به طرفین دعوا اجازه می دهد، وکیل انتخابی خود را به محکمه معرفی کنند. قانونگذار این حق رابرای متهم آن قدر مهم فرض کرده که در ماده 186 از همان قانون، دادگاه ها را مکلف میکند در صورت عجز متهم از انتخابوکیل، راسا این وظیفه را انجام دهند. صرف نظر از اینکه در برخی جرایم داشتن وکیل برای متهم اجباری است، در این مقالهبه این سوال پاسخ داده می شود که برای اعمال حق داشتن وکیل در محاکم جزایی، چه شرایط و محدودیت هایی وجود دارد؟

کلیدواژه ها

وکیل، موکل، دادرسی کیفری، وکالت تسخیری، تعدد وکیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.