حق داشتن وکیل در نظام حقوقی ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی وکالت،اخلاق،فقه و حقوق
  • کد COI اختصاصی: MAYBODLAW01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حکیمه سعید

کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی، دبیر آموزش و پرورش

چکیده

اهمیت نقش وکلا در اجرای عدالت تا بدانجاست که امروزه یکی از اصلی ترین معیارهای سنجش عدالت دستگاه قضایی درجوامع حق دفاع و داشتن وکیل و آزادی و استقلال وکلا در انجام وظایف حرفه ای می باشد زیرا عدالت واقعی محقق نمی-گردد؛ مگر اینکه اصحاب دعوی و وکلای آنان بتوانند بدون هیچ ترس و واهمه ای اظهارات و مدافعات خود را آزادانه بیاننمایند و قاضی بتواند با استقلال تام تصمیمات لازم را اتخاذ نماید و همچنین حق برخورداری از وکیل، از مهمترین شروطفرایند دادرسی عادلانه در محاکم داخلی و بین المللی می باشد. این حق لازمه و مقدمه اجرای مطمئن حق دیگری است که دراسناد حقوق بشری «حق دفاع» نامیده می شود. اغلب محکوم، از حقوق قانونی خود مطلع نیست و نمی تواند ادعاهای خود را آن گونه که باید و شاید به سمع قضات برساند از این رو حق داشتن وکیل یکی از تضمینات حقوق دفاعی متهم است که دراسناد بین المللی متعددی مورد تصریح قرار گرفته است. مطابق اصل 35 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در همه دادگاهها طرفین حق دارند برای خود وکیل انتخاب کنند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیینوکیل فراهم شود و اگر از نظر مالی در تنگنا باشند قانون گذار برای آنها وکیل معاضدتی را تعیین می کند.

کلیدواژه ها

حق داشتن وکیل، نظام حقوقی، حقوق عمومی، حق دفاع، حقوق خصوصی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.