جایگاه استفاده از روشهای آرایه ای میکروترمورها در مطالعات ریزپهنه بندی ژئوتکنیک لرزه ای

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE04_277
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1410
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد داودی

استادیار و عضو هیات علمی پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله

ابراهیم حق شناس

استادیار و عضو هیات علمی پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله

چکیده

هدف از این نوشتار، بررسی مبانی روشهای فرکانس-عدد موج و خودهمبستگی مکانی امواج م یکروترمور برا ی پردازش رکوردها ی آرایه ای ثبت ش ده در آزمایش شهر تهران در پارک شقایق می باشد. در این تکنیک با ثبت همزمان ارتعاشات محیطی در ایستگاههای متفاوت، مشخصات پراکندگی امواج سطحی با استفاده از دو روش کلی فوقالذکر استخراج م یشود و در نهایت با بکارگیری الگوریتم برگشتی همسایگی، مشخصات لایه ه ای آبرفت ی در سایت مورد نظر برآورد م یگردد و با نتایج مطالعات گذشته مقایسه می گردد. با بررسی و مقایسه عملیات میدانی و تحلیلهای صورت گرفته می توان پی برد که روش SPAC نسبت به روشf-k به سهولت قابل انجام می باشد. در روش تحلیلی ،ESPAC که حداقل به چهار دستگاه لرزه سنج نیاز دارد، با بکارگیری تعداد بیشتری از لرزهسنجها (تا 7 دستگاه ) نتایج بهتر و دقیق تری از پروفیل سرعت موج برشی استخراج میگردد و استفاده از تعداد سنسورهای بیشتر، تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود نتایج ندارد . در عوض پیشنهاد میشود همزمان از آرایههای با شعاعهای مختلف جهت افزایش دقت در برآورد سرعت موج برشی استفاده گردد . در روشf-k بر خلاف روش ،ESPAC تعداد زیادتر ایستگاه های برداشت، دقت بیشتری را در طیف f-k و برآورد ساختار زیرسطحی تامین می نماید . در این روش و با در نظر گرفتن محدودیت ها در استقرار ایستگاه ها و زم ان تحلیل، تعداد بهینه لرزه سنج ها برای شناسایی ساختار زیرسطحی حدوداً ده عدد پیشنهاد میشود.

کلیدواژه ها

ثبت آرایهای میکروترمورها، روش فرکانس-عدد موج (f-k) ، روش خود همبستگی مکانی (SPAC) ، الگوریتم همسایگی، مشخصات پراکندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.