بررسی تاثیر پیش تیمار اشعه لیزر بر سنتز آدنوزین تری فسفات و تجمع پرولین در گندم دوروم تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و چهارمین همایش ملی امنیت زیستی
  • کد COI اختصاصی: NBCI08_1062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 553
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعیمه زارع

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

سید احمد سادات نوری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

نیراعظم خوش خلق سیما

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

سیدمحمد مهدی مرتضویان

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

به منظور بررسی ارزیابی اثرات تابشی لیزر بر افزایش تحمل گندم دوروم به تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران در سال زراعی 1391-1390 به اجرا در آمد. پرتو تابی از سمت جنین با استفاده از لیزر هماهنگ دوم Nd:YAG با طول موج 532 نانومتر و توان 75 cm2 /mW در 4 سطح شوری ایجاد شده (شاهد، 210،140،70) میلی مولاراز نمک کلرید سدیم بر روی بذور گندم دو روم ارقام دنا وکرخه صورت گرفت. نمونه برداری از جوان ترین برگ هر گیاه در روز پانزدهم پس از اعمال تنش صورت گرفت و میزان تجمع اسید آمینه پرولین و سنتز آدنوزین تری فسفات مورد ارزیابی قرارگرفت. بین هر دو رقم ازنظر میزان تجمع پرولین در سطوح مختلف شوری تفاوت معنی داری وجود داشت تجمع پرولین در هر دو رقم با افزایش تنش شوری افزایش یافت در رقم حساس بیشترین میزان در سطح 210 میلی مولار به میزان 1/07 همچنین در رقم مقاوم بیشترین میزان در سطح 210 شوری به میزان 1/7 میلی مول برگرم وزن تر در بذوری که تحت پیش تیمار لیزر قرارگرفته بودند بود. با افزایش سطوح شوری از مقدار تولیدATP کاسته شد مقدار سنتز آدنوزین تری فسفات در بذوری که تابش دیده بودند بالاتر بود و رقم دنا از سطح بالاتری از انرژی برخوردار بود.

کلیدواژه ها

آدنوزین تری فسفات ، پرولین، شوری، گندم دوروم، لیزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.