استفاده از باکتری های احیاءکننده سولفات در حذف فلزات سنگین پساب حاصل از فرایند آبکاری فلزات

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و چهارمین همایش ملی امنیت زیستی
  • کد COI اختصاصی: NBCI08_0407
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 691
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره نجیب

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی امیرکبیر(پلی تکنیک)

عباس فرازمند

استادیارسازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران- پژوهشکده بیوتکنولوژی

بهرام ناصر نژاد

استاددانشگاه صنعتی امیرکبیر(پلی تکنیک)

سید محمد حیدریان

استادیار سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران- پژوهشکده بیوتکنولوژی

چکیده

در کشورما با گسترش فعالیت های صنعتی، واحدهای آبکاری نیز افزایش زیادی یافته است. براساس بررسی های به عمل آمده در حدود 5000 واحدآبکاری در کشور فعالیت دارند که پساب های صنعتی حاوی فلزات سنگین نیکل، کروم و روی خود را بصورت تصفیه نشده در محیط رها می کنند. این موضوع موجب آلودگی محیط زیست به فلزات سنگین گردیده و از این رو استفاده از روش های پیشرفته برای انجام تصفیه اهمیت زیادی یافته است. استفاده از باکتری های احیاء کننده سولفات (SRB) برای ترسیب سولفیدی فلزات سنگین یکی از این روش های پیشرفته محسوب می شود. در این تحقیق یک بیوراکتور بی هوازی سولفیدزا برای کشت باکتری های احیاء کننده سولفات به حجم 4 لیتر طراحی و ساخته شد. برای فعال سازی SRB ازلجن فعال تصفیه خانه جنوب شهر تهران و محیط کشت حاوی اتانول و سولفات در شرایط بی هوازی ودمای 37 درجه استفاده گردید. سولفید بیولوژیک حاصل از فعالیت SRB در بیوراکتور به صورت ناپیوسته تولید گردید که میزان آن 73/6 میلی گرم در لیتر بود. ازمحلول حاوی یون های سولفیدی این بیوراکتور برای ترسیب سولفیدی یون های فلزی روی و سرب در یک راکتور واکنش مجزا استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان دهنده درصدبالایی ازحذف فلزات سنگین می باشد.

کلیدواژه ها

باکتری های احیاءکننده سولفات، روش های بی هوازی، حذف فلزات سنگین، روی، سرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.