ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های زیتون با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیک

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: NBCI07_0765
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سیستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سیده ساناز رمضانپور

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حسن سلطانلو

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

اسماعیل سیفی

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

شناسایی و جمع آوری ژنوتیپ های بومی درختان میوه اولین گام در برنامه های اصلاحی به شمار می رود، در کشور ما به دلیل عدم شناخت کافی از ژرم پلاسم گیاهان باغی، برنامه های اصلاحی مناسبی بر روی محصولات باغی خصوصاً زیتون انجام نشده است. هدف این تحقیق، گروه بندی ژنوتیپ های زیتون، براساس صفات مورفولوژیک کمی و کیفی و تعیین فواصل ژنتیکیآنها می باشد. به همین منظور، 50 ژنوتیپزیتون، با اندازه گیری 15 صفت مورفولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. از تجزیه خوشه ای به روش فاصله اقلیدسی و الگوریتم ادغامکاملبرای گروهبندی ژنوتیپها استفاده شد. بر این اساس ژنوتیپها در 6 گروه قرار گرفتند که در اغلب موارد ژنوتیپهای متعلق به یک رقم در یک گروه در کتار یکدیگر دیده شدند. مشخص گردید کرونایکی ،B ناشناخته ،G که بیشترین تشابه بین ژنوتیپ های شماره های ( 29 )و ( 10 )و( 8)و( 28 ) ،به ترتیب بانام های کرونایکی مشاهده ،F وکرونایکی A دیده شد و کمترین شباهت بین ژنوتیپهای شماره ( 1)و( 28 )،به ترتیب بانامهایناشناخته ،F وکرونایکی A گردید. بر اساس نتایج میتوان اذعان نمود که تنوع ژنتیکی بالایی بین ارقام زیتون وجود دارد و این تنوع به مراتب بیش از تنوع درون هر رقم است.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، ژنوتیپ های زیتون، نشانگرهای مورفولوژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.