امکان سنجی استفاده از اکتینومایست های جداشده از خاک برای مبارزه زیستی علیه چهار قارچ بیماری زای گیاهی رایج در ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: NBCI07_0707
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 613
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهره پیمان فرد

دانشجوی کارشناسی ارشدمیکروبیولوژی ،آزمایشگاه بیوتکنولوژی میکربی، بخش میکروبیولوژی، دانشکده زیست شناسی، پردیس علوم ، دانشگاه تهران،تهرا

جواد حامدی

دانشیار،آزمایشگاه بیوتکنولوژی میکربی، بخش میکروبیولوژی، دانشکده زیست شناسی، پردیس علوم ، دانشگاه تهران،تهران،ایران

اصغر حیدری

استادیار ،بخش بیماری شناسی گیاهی ، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بزرگراه چمران، تهران،ایران

چکیده

میکروارگانیسم های خاک اهمیت زیادی در کنترل قارچ های بیماری زای گیاه دارند. در این میان، اکتینومایست ها به دلیل توانمندی بالا در تولید انواع متابولیت های ثانویه از جمله ترکیبات ضد قارچ و پراکندگی گسترده در خاک به عنوان عواملکنترل زیستی وسیع الطیف در برابر قارچ های بیماری زای گیاه مورد بررسی قرار گرفته اند. در این مطالعه به منظور دست یافتن به سویه های اکتینومایست آنتاگونیست قارچ های بیماری زای گیاه ا ز خاک های ریزوسفری مناطق مختلف ایران نمونه برداری انجام شد. نمونه های خاک تحت 3 نوع پیش تیمار قرار گرفتند. روش سنجش کراس-پلاگ اصلاح شده به عنوان کار برده شد. در مرحله بعد سنجش تولید ترکیب ضد قارچ در محیط مایع با Ralsotnia solani غربالگری اولیه در مهار رشدروش انتشار از سیلندر و همچنین سنجش فعالیت عصاره های آلی استخراج شده با روش انتشار از سیلندر انجام شد. به منظور Fusarium solani ، Penicillium digitatum تعیین گستردگی طیف اثر، فعالیت ضدقارچی سویه های منتخب، علیهسنجیده شد. همچنین تاثیر این سویه ها بر میزان جوانه زنی بذر گیاه انجام شد. 1146 جدایه با Fusarium oxysporium و به دست آمد.در غربالگری اولیه از بین 600 جدایه، در 109 جدایه MGA-SE agar استفاده از محیط کشت جداسازیمنطقه ی مهار رشد در پلیت های سنجش مشاهده شد. انجام آزمایشهای شناسایی بر روی سه سویه برتر نشان داد که سویه متعلق به UTMC و 01438 UTMC متعلق به اکتینومایست های کمیاب وسویه های 01437 UTMC ی 01436استرپتومایسس ها هستند. نتایج این پژوهش نشانگر کارآمدی جدایه های بومی برای کاربردهای بیوتکنولوژیک و استفاده به عنوان عوامل مبارزه زیستی هستند. آزمایش های فراتر شامل شناسایی پلی فازی این باکتری ها و همچنین خالص سازی و شناسایی متابولیت های موثر آنها در دست اقدام است.

کلیدواژه ها

اکتینومایست، اکتینومایست های کمیاب، استرپتومایسس، قارچ های بیماریزای گیاه، مبارزه زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.