ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای خاکشیر با استفاده از نشانگرهای ISSR و RAPD در استان کرمان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: NBCI07_0375
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 884
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیان آقاعباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی کرمان

امین باقی زاده

عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی مرکز بین المللی علوم وتکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی

چکیده

گیاه خاکشیر با نام علمی Descurainia Sophia به عنوان یک گیاه دارویی در ایران و جهان شناخته شده است .در این تنوعژنتیکی ژرمپلاسم خاکشیر استان کرمان مورد ارزیابی قرارگرفت. بذرهای ISSR و RAPD تحقیق به کمک نشانگرهای از بذر به کمک روش DNA خاکشیر 15 منطقه از رویشگاه این گیاه در استان کرمان جمعآوری شدند. استخراج استخراج DNA صورت گرفت. کمیت و کیفیت DNA با کمی تغییر و افزایش در مراحل شستوشوی miniperp-CTAB شده توسط دستگاه الکتروفورز و نانودراپ اندازه گیری شد. در این تحقیق از 20 نشانگر راپید استفاده شد که تعداد 16 نشانگر برای آنالیز مورد استفاده قرار داده ISSR تولید کرده بودند به همراه 4 نشانگر PCR که باندهای واضحتر و مشخصتری را در شناسایی شد که دارای 84.9 % چندشکلی داشتند. باندها در محدوده 200 DNA شدند. پس از انجام الکتروفورز 172 قطعه با استفاده از ضریب تشابه NTSYS- pc تا 3100 جفت باز قرار داشتند. ماتریس صفر و یک به دست آمده با کمک نرم افزاز دندروگرام مربوطه رسم شد. (UPGMA) دایس به ماتریس فاصله تبدیل شده و سپس با استفاده از الگوریتم میانگین فاصله با توجه به نتایج به دست آمده 15 منطقه انتخاب شده استان کرمان در 4 گروه مجزا قرارگرفتند. لازم بهذکر است که کلاستر ایجاد شده تاحدود زیادی با شرایط جغرافیای همخوانی داشت.این تحقیق اولین گزارش بررسی تنوع ژنتیکی خاکشیر در قدرت تمایزخوبی را به منظور تعیین تنوع ISSR و RAPD دنیاست و نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که نشانگرهای ژنتیکی و روابط خویشاوندی این توده نشان داده است.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، کرمان ، ISSR ، RAPD خاکشیر، نشانگر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.