تغییرات ساختاری ژنهای مقاومت به زنگ قهوهای در ارقام مقاوم و حساس گندم نان (Leaf rust)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: NBCI07_0162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیمه همتی گوگه

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات

سید ابوالقاسم محمدی

استاد، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، قطب علمی اصلاح مولکولی غلات

سعید اهری زاد

دانشیار، دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات

چکیده

زنگ قهوهای بوسیله قارچ اپیدمی آن منجر به کاهش شدید عملکرد و کیفیت گندم نان میشود. ایجاد میشود و یکی از بیماریهای مهم گندم در سطح جهان است که Puccinia triticina در این مطالعه تغییرات ساختاری و تنوع نوکلئوتیدی برخی از ژنهای مقاومت به زنگ قهوهای در هفت ژنوتیپ گندم نان با درجات متفاوت مقاومت بررسی شد. ژنهای مقاومت به زنگ قهوهای و یا نواحی پیوسته با این ژنها با استفاده از آغازگرهای اختصاصی طراحی شده بر اساس توالیهای موجود در بانک همسانهسازی و توالییابی شدند. همردیف کردن توالی ژنهای E. coli های اطلاعاتی تکثیر شدند. قطعات تکثیری در باکتری شباهت بالای آنها را با توالی ژنهای مقاومت از جمله ژن ،NCBI جداسازی شده با توالیهای موجود در بانکهای اطلاعاتی همردیف شدند. قطعات ژن NCBI با ژنهای مربوطه از Lr و 21 Lr1 ،Lr ها نشان داد. ژنهای 35 RGA و NBS-LRR های بترتیب با ژنهای Lr و 10 Lr شباهت داشتند. ژنهای 29 ،agp و 2 I به ترتیب با ژن ساکارز سنتاز نوع Lr و 51 Lr های 47 که مسئول بهارهسازی در گندم زمستانه VRN وتوالی ژن 1 Lr و توالیهای ریزماهواره شباهت نشان دادند. بین ژن 39 ACC-1 است، شباهت 88 درصد وجود داشت. نتایج بدست آمده از همردیف کردن توالیها و گروه بندی آنها، حاکی از وجود تغییرات ساختاری و تنوع نوکلئوتیدی در بین ارقام بود. برخی از توالیها در بعضی از ژنها فقط از نظر چند نوکلئوتید در بین ارقام تفاوت ها جهت شناسایی ارقام حساس و مقاوم SNP نشان دادند که میتوان از آن ها برای طراحی آغازگرهای اختصاصی مبتنی بر استفاده کرد.

کلیدواژه ها

گندم نان، ژنهای مقاومت به بیماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.