بررسی نقش موجک در وارونسازی لرزه ای و استخراج موجک مناسب در یکی از مخازن هیدروکربوری خلیج فارس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی زمین شناسی و اکتشاف منابع
  • کد COI اختصاصی: NCGER01_242
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 607
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده طیبه خلیلی

مرکز تحقیقات زمین لرزه شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

آرش وکیلی

مرکز تحقیقات زمین لرزه شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

کاربرد موجک لرزه ای مناسب در روش های مختلف تفسیر داده های لرزه ای از اهمیت بالایی برخوردار است و مانع از تفسیرهای چینه شناسی و ساختمانی غلط می شود. با این که تخمین موجک لرزه ای مهمترین مرحله وارونسازی است، اما روش مشخصی برای برآورد آن وجود ندارد. استفاده از یک موجک مشخص و ثابت که تنها با سری زمانی ضرایب بازتاب همامیخت دارد و رد لرزه ای را شکل می دهد فرض درستی نیست. ساختار موجک پیچیده بوده و مشخصات آن نسبت به زمان و ماهیت چشمه و زمین تغییر می کند. با این حال برای مشخص نمودن شکل موجک از فرضیاتی جهت ساده سازی مدل همامیخت، استفاده می نماییم. در وارونسازی لرزه ای، نقش موجک بسیار حساس تر می باشد چرا که خصوصیات موجک، در نتایج وارونسازی و به تبع آن ارزیابی کیفیت مخزن اثر گذارده و همچنین برای انطباق داده های لرزه ای با داده های چاه استفاده می شود .در این مقاله به بررسی داده های لرزه ای و چاه هنگام انجام وارون سازی لرزه ای پرداخته پس از تلفیق و یکسان سازی با استفاده از داده های سرعت سنجی چک شات با روشهای آماری و با استفاده از اطلاعات چاه ها موجک مناسب استخراج شده است. در این مطالعه موردی، به وضوح مشخص شد که با توجه به اطلاعات و شرایط موجود، استخراج موجک با استفاده از اطلاعات چاه انطباق بهتری با مقاطع حقیقی داشته و برای استفاده در مراحل بعدی، موجکهای قابل اطمینان تری برای وارون سازی لرزه ای، در اختیار قرار می دهد.

کلیدواژه ها

موجک لرزه ای ، وارون سازی لرزه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.