منشاء یابی رسوبات با استفاده از رفتارژئوشیمیایی عناصر فلزی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی زمین شناسی و اکتشاف منابع
  • کد COI اختصاصی: NCGER01_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدنعیم امامی

دکترای پترولوژی، عضوهیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری

چکیده

اتلاف رسوبات از سطح حوضه ها هرساله مقادیر هنگفتی خاک زراعی مناسب را ازحیز انتفاع خارج کرده و عملاً موجب آسیب رسانی به فعالیت های کشاورزی وباغداری می گردد. از سوی دیگر همراه با تبدیل سنگ به خاک و رسوب، بخش قابل ملاحظه ای از عناصر از جمله عناصراصلی، نادر و نادر خاکی همراه با فلزات پایه و فلزات سنگین مهاجرت می نمایند. تعیین منشاء رسوبات در جهت هزینه کرد بهینه اعتبارات حفاظت خاک و آبخیزداری و اولویت بندی نواحی مستعد رسوب زایی از اهمیت زیادی برخوردار اسیت. تیا کنیون منشاء یابی رسوبات صرفاً با استفاده از روش های تجربی و یا ایزوتوپ هایی همچون سزیم 731 صورت پذیرفته که متاسفانه همواره برسرنتایج و امکان پذیری این شیوه ها بحث ها وابهامات فراوانی مطرح بوده است. استفاده از عناصر به ویژه فلزات قلیایی، قلییایی خاکی و پایه ونیز فلزات سنگین در محیط های تحت پوشش سنگ های آذرین و رسوبی می تواند روشی ارزان قیمت جهت تشخیص منشا رسوبات را در اختیار قرار دهد. وجود بیرون زدگی های مجزا و توام سنگ های آذرین و رسوبی در شمال شهرکرد موقعیت مغتنمی است تا این تحقیق بدیع و نو به انجام رسد. دراین تحقی با نمونه برداری از سنگ های سالم و هوازده ورسوبات حاصله درواحدهای آذرین، رسوبی و تلفیقی و انجام آزمایشات XRD و ICP-MS فراوانی عناصر فلزی قلیایی و قلیایی خاکی و فلزات پایه وسنگین در سنگ و رسوب مربوطه به روشآماری بررسی شده و معنی داری مقادیراین عناصردرسنگ و رسوب حاصله به عنوان مبنائی برای تعیین منشاء رسوبات مورد استفاده قرار گرفته است. نتای حاصله نشان می دهد که روی Zn (، نیکل) Ni (، سرب) Pb (، مس) Cu ( و آرسنیک) As حساس به هوازدگی می باشند و بنابر این می توانند درردیابی رسوبات مورداستفاده قرارگیرند

کلیدواژه ها

منشاء یابی، رسوبات، هوازدگی، رفتارژئوشیمیایی، عناصرفلزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.