اثزگذاری عوامل فیزیکی و شیمیایی خاک بر روی الگوی پراکنش تیپ های مرتعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مخاطرات محیط زیست زاگرس
  • کد COI اختصاصی: CEZ02_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 874
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام قلی نژاد

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان

کوثر وحیدی نیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه کردستان

پرویز کرمی کرد علیوند

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان

چکیده

در این تحقیق رابطه بین الگوی پراکنش مکانی تیپ گیاهان در مراتع آریز سنندج با عوامل خاکی مطالعه شده است. ابتدا تیپ های گیاهی به عنوان واحدهای کاری به روش نمود ظاهری مشخص شدند. سپس اقدام به نمونه گیری در داخل تیپ ها شد. نمونه برداری در امتداد ترانسکت ها به صورت تصادفی- سیستماتیک انجام گرفت، سطح مناسب پلات نمونه برداری با توجه به نوع و پراکنش اجتماعات گیاهی به روش سطح حداقل و تعداد پلات نیز با توجه به تغییرات پوشش گیاهی به روش آماری تعیین شد. در تیپ های گیاهی، نمونه برداری در طول 4 ترانسکت 300 متری انجام شد و در طول هر ترانسکت، 15 پلات 1 متر مربعی به فاصله 20 متر از هم قرار داده شد (اولین پلات به صورت تصادفی و مابقی به صورت سیستماتیک). در هر پلات نوع و تعداد گونه های گیاهی موجود و درصد پوشش گیاهی تعیین شد. الگوی پراکنش تیپ گیاهی با استفاده از شاخص های فاصله ای و کوادراتی به دست آمد. در هر تیپ همزمان تعداد 12 نمونه خاک در توزیع یکسانی و در عمق ریشه دوانی گیاهان حفر شد. نمونه های خاک به تفکیک ویژگی های مورد نظر از جمله، رس، اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، پتاسیم، فسفر، ازت اندازه گیری شدند. در ادامه به منظور تعیین عوامل تأثیر گذار بر روی الگوی پراکنش گیاهان در 3 تیپ مهم مرتعی از نرمافزار spss و آنالیز واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل متعدد مورد مطالعه در شکل گیری الگوی پراکنش 3 تیپ مهم مرتعی به طور معنی داری ویزگی های اسیدیته، رس، ماده آلی و فسفر در سطح احتمال 1 درصد و ازت و پتاسیم در سطح احتمال 5 درصد از مهمترین عوامل اثرگذار در شکل گیری الگوی پراکنش تیپ های مرتعی می باشند و در بین 3 تیپ مرتعی تنها هدایت الکتریکی در شکل گیری الگوی پراکنش گیاهان تأثیر گذار نبوده است.

کلیدواژه ها

عوامل خاکی، الگوی پراکنش تیپ گیاهی، مراتع آریز، spss

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.