مقایسه روش های کریجینگ، وزن دهی معکوس فاصله، چند جمله ای محلی و توابع پایه شعاعی در پهنه بندی آلودگی خاک شهرستان آران و بیدگل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مخاطرات محیط زیست زاگرس
  • کد COI اختصاصی: CEZ02_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس سیفی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان

روح الله میرزایی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان

ندا روان خواه

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان

چکیده

با توجه به افزایش روزافزون آلودگی خاک ها به فلزات سنگین، اطلاع از وسعت و میزان آلودگی این عناصر از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از روش های مختلف زمین آمار مانند کریجینگ معمولی (مدل کروی)، وزن دهی معکوس فاصله (توان های 1، 2 و 3)، چند جمله ای محلی (توان های 1، 2 و 3) و توابع پایه شعاعی (مدل های چند ربعی، چند ربعی معکوس و نواری کم ضخامت)، تغییرات مکانی آلودگی نیکل و سری در خاک سطحی شهرستان آران و بیدگل ارزیابی شد. به این منظور، 145 نمونه خاک سطحی از شهرستان آران و بیدگل جمع آوری شد و غلظت نیکل و سرب در نمونه ها تعیین گردید. ارزیابی متقابل و آماره های MBE, MAE و RMSE به منظور صحت سنجی مدل ها استفاده شد. نتایج بر اساس معیارهای MBE, MAE و RMSE پایین تر نشان دادند که از بین روش های مختلف میان یابی، روش توابع پایه شعاعی (مدل چند ربعی)، دارای بهترین کارایی برای تخمین آلودگی نیکل و روش توابع پایه شعاعی (مدل نواری کم ضخامت)، دارای بهترین کارایی برای تخمین آلودگی سرب در این منطقه است. تجزیه و تحلیل نیم تغییر نماها نشان داد که غلظت نیکل و سرب با مدل کروی بهترین برازش را داشتند. در نهایت نقشه پهنه بندی آلودی نیکل، با استفاده از روش توابع پایه شعاعی (مدل چند ربعی) و نقشه پهنه بندی آلودگی سرب، با روش توابع پایه شعاعی (مدل نواری کم ضخامت) تهیه گردید.

کلیدواژه ها

آلودگی خاک، پهنه بندی، زمین آمار، فلزات سنگین، آران و بیدگل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.