آشکارسازی گرمایش جهانی در منطقه زاگرس میانی و ارتباط آن با پهنای حلقه های رویشی درخت ارس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مخاطرات محیط زیست زاگرس
  • کد COI اختصاصی: CEZ02_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 850
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم علیپور فرد

محمود رایینی

کامبیز پورطهماسبی

حجت الله شکری سنجابی

چکیده

گونه ی درختی ارس یکی از مهم ترین گونه ها در مطالعات گاهشناسی درختی (Dendrochronology) است، که می توان از آن برای مطالعات اقلیم شناسی درختی (Dendroclimatology) نیز استفاده کرد. در این مطالعه با توجه به اهمیت درختان ارس، ذخیره گاه جنگلی ارس کیگوران در استان لرستان مورد بررسی قرار گرفت. در این رویشگاه از درختان سالم و سرپایی که ویژگی های اولیه برای مطالعات گاهشناسی را داشتند نمونه برداری شد، نمونه ها با استفاده از یک مته سال سنج از درختان گرفته شد، پهنای حلقه های رویش اندازه گیری و پس از بررسی سری های زمانی حلقه های رویشی، نتایج با اطلاعات اقلیمی طولانی مدت ایستگاه سینوپتیک خرم آباد از سال 1951 تا 2014 مقایسه شدند، کهنسال ترین درخت مورد استفاده در این مطالعه 375 سال سن داشت. نتایج نشان داد که همراه با آغاز گرمایش جهانی از سال 1980 میانگین، کمینه و بیشینه دمای سالانه ایستگاه مورد بررسی روند افزایشی بسیار معنی داری دارد، این در حالیست که میزان بارندگی هیچ گونه روند افزایشی یا کاهشی را برای دوره ی مورد مطالعه نشان نداد. بررسی حلقه های رویشی برخی از درختان ارس منطقه کیگوران، افزایش پهنای حلقه های رویش را از سال های 1980 به بعد نشان داد، که به نظر می رسد این افزایش پهنا در اثر وقوع پدیده ی گرمایش جهانی باشد، البته بررسی دقیق تر این موضوع نیازمند مطالعات گسترده تر در این زمینه است. با توجه به اهمیت این گونه، بخصوص در زمینه ی بازسازی داده های اقلیمی گذشته، ضروری است که این ذخیره گاه مورد حمایت بیش از پیش مسئولان قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ارس، گاهشناسی، گرمایش جهانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.