مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی جزیره قشم و انتخاب مکان بهینه گردشگری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مهندسی، هنر و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEAE01_275
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی زارعی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد ا

سیدمحمدرضا فاطمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران دکتری بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی تهر

محمدصدیق مرتضوی

پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان دکتری شیمی و آلودگی های دریا، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان

جمال قدوسی

پژوهشکده حفاظت آب و خاک دکتری منابع طبیعی گرایش آبخیزداری، مرکز تحقیقات پژوهشکده حفاظت آب و خاک آبخیزداری کشور

چکیده

در حال حاضر صنعت گردشگری جایگاه خاصی را در اقتصاد کشورها پیدا کرده و به عنوان یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی عصر حاضر، نقش مهمی در توسعه پایدار هر کشور ایفاء می کند. در این میان انتخاب مکان بهینه گردشگری به عنوان یک موضوع راهبردی به منظور توسعه اقتصادی با استفاده از ابزارها و روش های مناسب، تاثیر قابل توجهی در بهره وری این صنعت دارد. در حال حاضر با توجه به تنوع مکان های گردشگری در هر کشور و همچنین با توجه به روند رو به رشد این صنعت، تصمیم گیری در انتخاب مکان بهینه گردشگری مشکل است. هدف از این پژوهش ارایه یک روش تلفیقی تصمیم گیری چند معیاره با استفاده از روش های 6AHP و 7TOPSIS فازی است تا تیم تصمیم گیری توانایی انتخاب مکان بهینه گردشگری را به دست آورد. در این روش تلفیقی به منظور تعیین وزن معیارهای انتخاب شده، از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP و به منظور تعیین اولویت گزینه ها از روش عملکرد شباهت به راه حل ایده آل TOPSIS همراه با متغیرهای زبانی با استفاده از مقادیر فازی مثلثی استفاده شده است. همچنین به منظور سهولت کار و دقت در محاسبه وزن نسبی معیارها از نرم افزار Expert Choice استفاده گردید. مدل پیشنهادی در جزیره قشم به کار گرفته شده و بر اساس آن میزان اثر بخشی و امکان سنجی مدل بررسی و تفسیر گردیده است.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، تصمیم گیری چند معیاره ، جزیره قشم، AHP ، FUZZY TOPSIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.