شاخص های کیفی موثر در توسعه پایدار محله های شهری نمونه موردی :محله چشمه باقرخان اصفهان

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 731

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEAE01_156

تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1394

چکیده مقاله:

امروزه هویت و ارتباط درون محله ای با نفوذ مدرنیته به زندگی شهری، به تدریج کمرنگ شده و کارایی خود را در بهبود کیفیت محل سکونت شهروندان از دست داده است. در برنامه ریزی هایی که به منظور توسعه در سطوح محلی انجام میگیرد، توجه صرف کمی به نیازها، ساکنین را به عنوان افرادی طالب کمک در یک چرخه وابستگی گرفتار میکند، در جهت دستیابی به توسعه شهری پایدار، محلات نقشی انکار ناپذیر دارند، زیرا توجه همه جانبه به ابعاد زندگی در آنها میسر است. در مقاله حاضر، با استفاده از روش تحلیلی کاربردی و با در نظر گرفتن نظریات مختلف اندیشمندان در خصوص مفاهیم توسعه پایدار – محله ای، از میان شاخص های کلیدی موثر بر این مسئله در بعد کالبدی مکانی شاخصهایی چون: کیفیت شبکه دسترسی، مبلمان شهری، نفوذپذیری و در بعد کارکردی شاخصهایی نظیر سازگاری، اختلاط کاربریها و فعالیت و در بعد شاخصهای اجتماعی ذهنی، کنترل ناهنجاری و نظارت اجتماعی و در بعد شاخص های زیست محیطی، فضای سبز و وضعیت آلودگی های زیست محیطی انتخاب شدند. از اینرو برای تعیین حوزه مداخله مدیریت شهری در بهبود کیفیت های پیش گفته و انجام اقدامات عملی، محله چشمه باقرخان در منطقه چهار شهرداری اصفهان انتخاب شد. وچود چشمه باقرخان در این محله، به دلیل داشتن شخصیت اکولوژیک و نقش مهم آن در زیست بوم منطقه، به عنوان یک عامل هویت بخش طبیعی محله به حساب آمده است. برای دست یافتن به تصویر درستی از وضعیت محله و سنجش کیفیت ها در آن در قالب تعدادی از تحلیلهای توصیفی و تصویری اقدام به شناسایی نقاط ضعف و قوت در محله چشمه باقرخان شد. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که، بیشتر فضاهای محله، فاقد طراحی مطلوب بوده به همین منظور در نهایت راهبردهایی جهت بهبود این شاخص های کیفی در راستای دستیابی به توسعه پایدار محله ای ارائه شد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

امید خسروی دانش

کارشناس ارشد معماری، طراحی شهری، مدرس دانشگاه، شرکت شهرتاش زنده رود

امیرمحمد اخوان صراف

کارشناس ارشد معماری، معماری منظر، مدرس دانشگاه، شرکت شهرتاش زنده رود

راحله مظاهری

کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی، محیط زیست آلودگیهای محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پوردارتچی، مصطفی، 1371، فضاهای بدون دفاع شهری، پایان نامه کارشناسی ...
  • حاجی پور، خلیل، 1385، برنامه ریزی محله مبنا رهیافتی کارآمد ...
  • مهندسان مشاور شهرتاش زنده رود، 1391، طرح ارتقا کیفیت محله ...
  • نمایش کامل مراجع