تاثیرپذیری تزیینات کلیسای گریگوری از معماری بافت تاریخی بوشهر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مهندسی، هنر و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEAE01_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 875
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پویا دولابی

استادیار دانشکده معماری وشهرسازی خلیج فارس، بوشهر، ایران.

زهره شاعری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، گروه معماری، بوشهر، ایران

چکیده

بوشهر با بیشینهی دیرین از تمدن ایلام در دورههای مختلف تاریخی از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. بوشهر جدید حیات خود را با روی کارآمدن افشاریه آغاز کرد و در دوره قاجار با حضور قدرتهای اروپایی وارد عصر درخشان خود در زمینههای بازرگانی، اقتصادی و معماری گردید. در این دوره است که عمارتهای متعددی با کاربریهای مختلف در بافت قدیم احداث گردید. که منبع مهمی برای بررسی عنصر تزیین در معماری بافت قدیم به شمار میرود. ارامنه یکی از آن گروههایی است که به بوشهر مهاجرت کردند. آنها برای فراهم آوردن زندگی مادی و معنوی خود در بوشهر نیاز به مبانی فرهنگی خاص خود داشتند. در این راستا، احتیاج به مراکز عبادی آنها را بر آن داشت تا به ساخت کلیسا اقدام نمایند که میتوان به کلیسای گریگوری اشاره کرد. این بنا از نظر شیوهی معماری و تزیینات متاثر از سایر بناهای بافت قدیمی است تا جایی که از تلفیق هنر معماری و تزیینات ایرانی با هنر محلی ارامنه نمونه بدیع و زیبایی از کلیسا برجای مانده است و هنرمندان درتزیین این کلیسا متاثر از معماری بافت قدیم بودند و حتی از آرایههای هنر معماری اسلامی در آراستن کلیسا بهرهمند شدهاند. از این رو، هدف اساسی پژوهش پیشهرو، بررسی میزان و نوع تاثیرپذیری تزیینات کلیسای گریگوری از معماری بافت تاریخی بوشهر است. چارچوب روش تحقیق راهبردی ترکیبی است که در ابتدا برای شناخت از مطالعات تفسیری، در مرحله تحلیل و نتیجه گیری از روش تحلیلی و مقایسهای استفاده شده است. ابزارهای تحقیق نیز مطالعات اسنادی بوده و برای تجزیه و تحلیل دادهها از عکسها و تصاویر موجود استفاده شده است. در این پژوهش سعی بر آن است که تزیینات کلیسای گریگوری و بافت قدیم بوشهر را شناخته و تاثیرپذیری این تزیینات از معماری بافت تاریخی بوشهر بررسی گردد

کلیدواژه ها

تزیینات معماری، کلیسای گریگوری، بافت تاریخی بوشهر، ارامنه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.