بررسی ریشه ای طرح های توسعه مسجدالحرام و ساخت و سازهای پیرامون آن پس از شکل گیری جریان های انحرافی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_447
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر صدرائی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

محمدحسین رحیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

مسجدالحرام به عنوان حرم امن الهی و نیز با داشتن کعبه در قلب خود جایگاهی وحدت آفرین در میان مسلمین دارد. وهر مسلمانی فارغ از مذهب، فرقه، قومیت و نژاد خود، و صرفا به عنوان یک مسلمان از اهمیت آن آگاه است. چرا که در شبانه روز حداقل در پنج نوبت باید آن را به معنای واقعی کلمه بیابد. مفهومی که از آن به عنوان قبله یاد می شود. اما به نظر می رسد امروزه با بی توجهی به امور مسلمین صحنه تلالو توحید و حریم این خانه خدا مورد تجاوز قرار گرفته است. ساخت و سازهای مرتفع، توسعه هایی خارج از حد و حدود انسانی و استفاده از مظاهری که تا پیش از این نمادهایی غیر اسلامی به شمار می رفتند از جمله موارد مذکور است. در این مجال سعی بر آن است تا با استفاده از آیات قرآن کریم و روایات، مشاهدات میدانی، منابع کتابخانه ای و جویا شدن نظرات حجاج به عنوان کاربران اصلی این فضای مقدس به عنوان مسلمانانی که حضور فیزیکی در این فضا دارند، تاثیرات ملحقات جدید را بررسی نمود و ریشه های شکل گیری آن را مورد مداقه قرار داد. به همین منظور با بهره مندی از روش تاریخی و توصیفی-تطبیقی و نیز با توجه هر چه بیشتر در یادآوری جایگاه مسجد الحرام، کعبه و نقش آن، به بررسی علل امتناع از ریسمان محکم توحید، که به نظر می رسد همان نفوذ جریان های منحرف و تکفیری است، پرداخته شود تا راهکار برون رفت از این چالش که همان وحدت و توحید در سایه تولی و تبری است شناسانده و مشخص گردد

کلیدواژه ها

مسجدالحرام، مسلمان، کعبه ، معماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.