بررسی وجود ویژگیهای نظام بخش طبیعت در معماری سنتی ایران (نمونه موردی: معماری سنتی کاشان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_381
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 741
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسما خامه چیان

کاشان،خیابان امیرکبیر

مصطفی آزاد

کاشان،خیابان مفتح

چکیده

طبیعت ، صنع الهی است ،ساختاری منظم دارد و از منابع الهام گرفتن انسان در صناعتش میباشد،خداوند در قرآن به مشاهده و عبرت گرفتن از طبیعت اشاره کرده است(انعام 99 ،یونس 101 )انسان در اغلب افعال خود و مخصوصا معماری میتواند از طبیعت الگو بگیرد.برای استفاده از طبیعت نیازمند شناخت ویژگیهایی هستیم که نظم را به وجود میآورند،کریستوفر الکساندر با مشاهده و تجربه در طبیعت ویژگی هایی را نظام بخش طبیعت و دلیل زیبایی آن میداند. الکساندر این ویژگی ها را از اصول معماری و شهرسازی در جوامع سنتی و قواعد جاری در نظام طبیعت برگرفته است و در نهایت پانزده ویژگی را مسبب نظام بخش یک اثر و در نتیجه،زیبایی آن میداند،از طرفی معماری سنتی ما دارای ارزشهای نهفته فراوانی است که بسیاری از آنها تا کنون مورد واکاوی قرار نگرفتهاند،حال این سوال پیش میآید که: آیاویژگیهایی که الکساندر از معماری سنتی غرب و طبیعت استخراج کرده،در آثار معماری سنتی ایران چه جایگاهی دارند؟ برای یافتن پاسخ این سوال در نوشتار حاضر که از نوع کاربردی میباشد،با مطالعه کتابخانه ای و استفاده از منابعاینترنتی ویژگی هایی که الکساندر بیان کرده را مورد بررسی قرار گرفتهاند و با شناخت شیوه تحلیل او و بررسی آثار معماری ایرانی با استفاده از مطالعه میدانی ، نقشهها و مدارک موجود و مقایسه تطبیقی نمونههایی از بناهای سنتی با ویژگیهای الکساندر،رابطه بین این آثار و ویژگیها ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، در پایان نتیجه حاصل شد که الگوهایی که الکساندر در عصر حاضر از خلال طبیعت و آثار معماری سنتی غربی استخراج کرده،در آثار معماری سنتی ایران مشاهده میشود.

کلیدواژه ها

ویژگی های نظام بخش ، نظام طبیعت ، زیبایی ، کریستوفر الکساندر ، معماری سنتی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.