معرفی مساجد شهرضا(جامع، نو، خان )
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCIIAU01_374
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2696
نویسندگان
استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه شهرکرد
استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه شهرکرد
دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه شهرکرد
چکیده
شهرضا یا همان قمشه کهن از جمله سکونتگاه های کهن جنوب شرقی اصفهان است که آثار اسلامی متعدد و ناشناخته ایی در خود جای داده است. در این بین مساجد از جمله آثاری است که که از نظر کیفی و کمی بر سایر آثار غلبه داشته و حاکی از گسترش فضاهای شهری و رونق این مکان در ادوار گوناگون اسلامی بوده است. چند نمونه از این مساجد که جایگاهی خاص در معماری دارند شامل مسجد جامع ، مسجد نو و مسجد خان شهرضا می باشند. با توجه به ناشناخته بودن این مساجد و اهمیت آن بر اساس موارد مذکور، در این تحقیق بر آن شدیم تا بر پایه بررسی ها و بازدیدهای میدانی انجام شده در سطح بناها و مطالعات کتابخانه ایی، جنبه های روشن تری از گاهنگاری ، معماری، کتیبه نگاری و تزیینات مساجد این شهر هویدا شود. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق مسجد جامع شهرضا دست کم از دوران سلجوقی بنا گردیده و در دوره های ایلخانی، صفوی و قاجاری ساختمان سازی و مرمت هایی در آن صورت گرفته است. از جمله شاخصه های معماری و سبکشناختی مسجد بهره گیری از پلان 2 ایوانی و کاربرد 2 منار در آن است. مسجد جامع از منظر دوره های ساختمانی، شمول، سبک شناختی ، تاریخ معماری و ویژگی های معماری بر سایر مساجد تفوق و برتری داشته و به عنوان مسجد جامع و اصلی شهر مورد استفاده بوده است. دو مسجد دیگر متعلق به دوره قاجار استکلیدواژه ها
شهرضا، مسجد جامع ، نو، خانمقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.