تحقق پذیری مدینه فاضله در جایگاه معماری و شهرسازی ایرانی- اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_356
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1078
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی دماوندی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

شهاب زارعی

کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه

چکیده

شکل و سیمای شهرهای امروزی کشورهای اسلامی به خصوص کشور عزیزمان ایران، با توجه به پیشرفت های چشم گیر غرب در زمینه تامین مواد و مصالح و تنوع سبک ها در زمینه های مختلف معماری و شهرسازی، محتوای اصلی خود را از دست داده و می توان گفت الگوهای اصلی خود در زمینه معماری و شهرسازی را از یاد برده اند. در کشوری نظیر کشور ما، تا زمانی که دیدگاه های فلسفی جامع اشخاصی همچون ابونصر فارابی، ابن سینا، خواجه نصیر الدین طوسی و دیگر دانشمندان ایرانی مطرح می شود، بهتر است به جای وارد کردن فرهنگ معماری و شهرسازی غرب، به فرهنگ، دین و مذهب خویش توجه بیش تری داشته باشیم، تا به اصل هویت خود باز گردیم. انسان هیچ گاه از رؤیای بهْزیستن فارغ نبوده و به همین جهت، همیشه نظارهگر دور دستها بوده است. بارزترین نمونه تبلور این نگاه درزندگی انسان، اندیشه مدینه فاضله فارابی است. بهشت موعود زمینی، افزون بر بهشت آسمانی، آرمان همیشگی انسان بوده است. مدینه فاضله در اندیشه فارابی، از زمین آغاز میشود و در کوچکترین حد خود، به شهر اطلاق میگردد. در این مجموعه سعی بر آن شده تا ایده آرمان شهر گرایی ریشه یابی شود، و چگونگی به تحقق رساندن این امر به عنوان جامعه منتظر برای ظهور منجی عالم بشریت، و تاثیر این تفکر در جایگاه معماری و شهرسازی به صورت ساختاری مورد بررسی قرار گیرد، تا در نهایت بتوان طرح و الگویی برای پیروی شهرهای ایرانی و همچنین شهرهای اسلامی که مقید به ظهور حضرت قائم (عج) هستند، ایجاد کرد، و در راستای توسعه آن فعالیت نمود، تا تاثیر این اندیشه در معماری و شهرسازی علاوه بر کشورهای اسلامی، دیگر کشورهای جهان را نیز شامل شود.

کلیدواژه ها

مدینه فاضله، معماری، شهرسازی، ایران، اسلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.