بررسی سیر تحول الگوهای هویتی مسکن از قاجار تا به امروز (نمونه موردی:خانه های قاجاری مانند خانه امام جمعه و خانه نیم تاج و خانه های متداول امروزی)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_327
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2672
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا محمدزاده نیلق

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

احمد میرزاکوچک خوشنویس

استادیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

سعید فرمهین فراهانی

مدرس دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

با بررسی الگوی خانه های مسکونی از دوره قاجار تا دوره معاصر مشاهده می شود که عناصر هویت بخش ایرانی-اسلامی در این معماری وجود ندارد. معماری قاجار معماری خانه سازی و خانه های مسکونی بود که با الگویی متفاوت از الگوهای پیشین مسکن، سبک جدید تهرانی را در طراحی مسکن معرف کرد که این سبک مسکن به صورت مستقل و یا التقاطی معرف تدوین الگویی جدید در مسکن گردید. ارتباط مردم با اروپا و دنیای غرب و سعی در تقلید از سبک زندگی مردمان مغرب زمین، الگوهای فضایی معماری سنتی مسکن را که بر مبنای فرهنگ محلی و اقتصاد مردم زمان خود بود مغفول ماند و فضاها، عناصر و اسباب زندگی غربی باعث تبیین فضاهایی متفاوت از چیدمان فضایی اصیل در مسکن ایرانی شد. در این پژوهش جهت سیر تغییر الگوی مسکن از دو نمونه موردی مسکن قاجاری به نامهای خانه امام جمعه و خانه نیم تاج و دو نمونه مسکن معاصر در شهرک غرب تهران ،جهت تحلیل و توصیف و مقایسه استفاده شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی الگوی مسکن معاصر از حیث نشانه های هویتی ایرانی-اسلامی است به طوریکه با بررسی این سیر تحول تغییر الگوهای مسکن ایرانی از گذشته تا به امروز بتوان الگوی خانه سازی در ایران و یا کلانشهرها و همچنین چیدمان فضاهای سکونتی را بر طبق فرهنگ و نوع زندگی و با توجه به هر محله شهری تدوین نمود.

کلیدواژه ها

الگوی مسکن،هویت ایرانی- اسلامی،سبک زندگی،مسکن معاصر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.