نقش حرکت معنایی در بازارهای سنتی ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمن پرورش نیا

مشهد.موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری

پریسا غلامیان

مشهد.موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری

سیده مهلا حیدری

مشهد.موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری

چکیده

بازار از مهمترین ساختمان های درون شهری ایران و یکی از تجلیگاه های معماری سنتی است. مهمترین نکته درمعماری سنتی ایران، اصل اصالت فضا بر توده می باشد که در واقع فضا نقش اصلی سازماندهندگی به توده های پیرامون خود را ایفا میکرده است. اصلی که بیش از هر کاربری در بازارها، به دلیل اولویت مفهوم حرکت در فضا، حائز اهمیت و چه بسا دراکثرموارد باعث شفافیت و خوانایی مسیرهای حرکتی میشود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی_تحلیلی و از نوع مطالعات کتابخانه ای میباشد. با توجه به بررسی تجربیات فضایی، درنمونه های تاریخی مورد مطالعه، درک فضا در بازار بواسطه دو تکنیک حرکت و سکون صورت میگرفت. که در دو قالب حرکت فیزیکی و حرکت معنایی در معماری سنتی ایران قابل شناسایی است. مهمترین تاثیر در معماری بازار بواسطه تکنیک هایی مانند؛ ریتم، نور، سلسله مراتب، هندسه، شفافیت، محور و اختلاف سطح شناخته میشود که در قالب حرکت معنایی قابل تعریف است. معماران سنتی به بهترین نحو از این شیوه ها بهره بردهاند ولی متاسفانه در بازارهای معاصر این نکته کمتر مورد توجه قرار گرفته و اصالت بیشتربه توده داده می شودکه باعث کم رنگ شدن سازماندهی فضایی، شفافیت و پویایی مسیرهای حرکتی در بازارها شده است. در این مقاله سعی شده با مطالعه در الگوهای بازارهای سنتی راهکارهایی همچون شفافیت و نور، ایجاد ریتم، تغییر هندسه و ابعاد و تناسبات فضا، ایجاد تنوع فضایی و محور جهت بهبود خوانایی فضا در بازارهای دوره معاصر پیشنهاد شود

کلیدواژه ها

بازار، حرکت معنایی، معماری سنتی، معماری ایرانی-اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.