بررسی نسبت الهی در هندسه نقوش به کار رفته معماری ایرانی دوره اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1592
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا جمهور

دانشجو کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

سجاد بشیری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران، ایران

لیلا زارع

عضو هیات علمی گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

چکیده

این مقاله سعی در پیدا کردن رابطه بین تناسبات هندسی در هنر و معماری دوران بعد از اسلام در کشور ایران با نسبت اعداد فیبانوچی که به نسبت الهی یا خدایی یا حتی در بعضی موارد به نسبت طلایی معروف است ، و می خواهد اثبات کند که این نسبت هزار سال قبل از کشف آن توسط فیبوناچی در کشور ایران وجود داشته است ( نظیر تناسبات طلایی در معماری روم باستان ) و استفاده از این نسبت تا حدودی به ذات انسان ربط پیدا می کند و چون همواره دیده ایم رعایت این مصادیق در عنصری که این تناسبات در آن رعایت شده است به دید ما بیشتر خوش می آید . دراین مقاله توجه را به کشف این نسبت الهی در هندسه ی نقوش معماری ایرانی دوره بعد از اسلام جلب کرده است و البته بررسی این نسبت در تمامی بناها کاری بس طولانی و زمانبر است و این مقاله سعی دارد این موضوع را در چند بنا در ادوار مختلف معماری ایرانی دوره اسلامی بررسی کند

کلیدواژه ها

نسبت الهی ، نسبت طلایی ، عدد فی، معماری اسلامی ، تزئینات وابسته به معماری ، هندسه نقوش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.