بررسی جلوه های نور و آیه نور در معماری اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1017
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا ساعدی رودی

دانشجوی سال آخر دکتری دانشگاه شهید باهنر کرمان

محبوبه فیاضی رودی

کارشناس مدیریت دولتی

مصطفی ساعدی رودی

دانشجوی کارشناسی دبیری زیست شناسی

چکیده

بنا بر آیه شریفه الله نور السموات و الارض، مثل نوره کمشکوه فیها مصباح المصباح فی زجاجه هنرمندان مسلمان با الهام از این آیه کریمه، با اشراق و نگرش ایمانی خویش، آثاری بی نظیر خلق نمودند. تجلی نور در معماری اسلامی، نمادی از جوهری معنوی است که ماده را تحت تأثیر خود قرار می دهد و از صعوبت و زمختی و سردیش می کاهد و شفافش می نماید وآن را شایسته و مناسب روح و باطن آدمی می سازد، روحی که جوهرش، ریشه در عالم نور دارد. کارکرد ایده و ماده در جهان بینی اسلامی، مبتنی بر جلوه گری نور مطلق آسمان ها و زمین، یعنی تنها وجود حقیقی می باشد. بر این اساس تجلی نور در معماری اسلامی -که موضوع این مقاله می باشد - به ویژه مساجد و تزئینات آن در گنبد، محراب، مناره ها، سطح و کف بنا، کتیبه ها، نقوش و مقرنس کاری، فضایی را می آفریند که آدمی را به فضایی ملکوتی پیوند می دهد و معماران و نقاشان و خطاطان در تمدن اسلامی، مؤمنانی هستند که این فضا را ابداع کردند. هنر اسلامی دارای گنجینه ی عظیمی از معانی عمیق عرفانی و حکمت الهی است که با نگرش و معنا بخشی به این مفاهیم به پی ریزی فرهنگی بس غنی و شکوفا در تمدن اسلامی پرداخت و با بناهای منطبق با این دستاوردها و ملهم از آیات نورانی قرآن، نمونه هایی از جلا و صفای روحی و باطنی و آرامش بخشی را به جهانیان، عرضه داشت

کلیدواژه ها

معماری- اسلامی- نور- قرآن - هنر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.