بررسی توصیفات باغ های بهشتی در قرآن و تأثیر آن بر باغ ایرانی (نمونه موردی:باغ هشت بهشت اصفهان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIIAU01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذر امیدی

مربی دانشگاه پیام نور، استان قم

چکیده

پژوهش حاضر با عنوان بررسی توصیفات باغهای بهشتی در قرآن و تأثیر آن بر باغ ایرانی است، و با طرح این سوال که دین اسلام چگونه این نوع معماری را که از دوران باستان در ایران متداول بوده است را به فرهنگ خود پیوند زده است؟ باغ ایرانی به مثابه مکانی تمثیلی، تداعی کننده ی چه چیزی در فرهنگ اسلامی است؟ با توجه به عناصر مشترک میان باغ ایرانی و بهشت، و اخذ عناصریی از فرهنگ و معماری ایران باستان، چگونه مفاهیم منطبق با جهان بینی و آرمان های اسلامی از درون آن استخراج شده و انتقال یافته است؟ و برای انطباق یافته ها، باغ هشت بهشت در اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. هدف این پژوهش، پاسخ دادن به سوالات مطرح شده، و تبیین آن برای تمام باغ های ایرانی - اسلامی است. و با روش تطبیقی و در باب پژوهش های بنیادین و در قالب پژوهش تحقیقی ارائه شده است. با بررسی عناصر باغ های بهشتی در قرآن (وسعت، دیوار، خانه، چشمه، نهر، درختان) و عناصر طبیعی و ساخت انسان باغ های ایرانی (آب، گیاه، باد، نور، دیوار و کوشک) و مطابقت آنها با باغ هشت بهشت اصفهان، مهمترین یافته ی این پژوهش، تطابق و همخوانی میان عناصر توصیفی بهشت در قرآن با عناصر باغ های ایرانی که معماران مسلمان با عنایت به این توصیفات، به ساخت باغهایی بهشتی در زمین همت گماشتند. بنابر این در گسترهی فرهنگ و هنر ایران زمین، باغ آیینهای است که خیال خلاق و دستان توانای هنرمند، این سرزمین را مینمایاند؛ نمادی از باغ آرمانی که همواره در هویت تاریخی، فرهنگی و مذهبی ایرانیان حضورداشته است

کلیدواژه ها

بهشت، باغ ایرانی، باغ هشت بهشت اصفهان، معماری ایرانی- اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.