بررسی نقش تناسبات هندسی مدرسه شیخ علی خان دربافت قدیم شهر توسرکان
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCIIAU01_072
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 950
نویسندگان
دکتری معماری، استاد یار و عضو هیات علمی گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
مربی سازمان فنی و حرفه ای، دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
چکیده
یکی از اصلی ترین مباحث معماری بحث هندسه است هندسه در عین مجرد بودنش مهمترین زبانی است که معمار به وسیله آن کیفیتهای ویژه فضایی را می آفریند .ما در هر طرحی ابتدا به هندسه آن می اندیشیم . البته نباید به هندسه با دید مجرد و همچون یک بازی هندسی درمعماری نگاه کرد .یکی از اشکالات اساسی بسیاری از طرح های معماری معاصر در عدم وجود مبانی هندسی صحیح در آنها است و این سبب شده که هندسه تنها از طریق تصادف یا بازی با اشکال شکل بگیرد. دلایل شکل گیری هندسه در طبیعت ، کمکی است بسیار مؤثر برای شکل گیری هندسه در معماری. .در این مقاله در جهت بازخوانی مفاهیم نهفته در معماری ایرانی–اسلامی و در راستای اصل تناسبات هندسی شاخص های منتج از آن به عنوان اصول اولیه و پایه در معماری لحاظ و سپس مصادیق آن در معماری ایرانی -اسلامی بررسی شده است .در این میان اصولی چون هماهنگی، تعادل، وحدت، تناسبات، حد و حریم، تقارن، توازن، به عنوان نمودهای تناسبات هندسی در مدرسه های ایرانی بازشناسی گردیده اند .در حقیقت هدف از این گفتار سیر از صورت به معنا در جهت خوانش یکی ازاصول اولیه دین مبین اسلام و تجلی این مفهوم در مدرسه های ایرانی می باشد که در نهایت نشانگر شناخت عمیق معمار ایرانی از اصول و حکمت اسلامی در انتظام بخشی فضا بوده است .روش تحقیق در این پژوهش توصیفی -تحلیلی بوده استکلیدواژه ها
تناسب هندسی، معماری ایرانی، حد و حریم، تقارن، توازن،مقالات مرتبط جدید
- اعتماد و تعاملات اجتماعی در فضای باز شهری
- مروری بر مفاهیم متناظر هوش در معماری و محیط کالبدی
- نقش تغییر کاربری خانه های تاریخی در افزایش اجتماع پذیری آن ها
- بررسی پتانسیل های گردشگری و جذب گردشگر در ابنیه های اسلامی ایران(مطالعه موردی: مقبره شیخ محمود شبستری)
- بررسی و شناسایی مولفه های پیاده راه در افزایش سرزندگی در شهرها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.