باستان شناسی و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS: مبانی، روش و کاربردهای GIS درباستان شناسی ایران
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
- کد COI اختصاصی: NCAI01_184
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 5645
نویسندگان
کارشناس ارشد باستان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
چکیده
از نظر هول و هایزر سالهای بعد از 1591 میلادی، عصر نوآوری های فنی در باستان شناسی به ثبت رسیده است. هدف اصلی باستان شناسی بازسازی جوامع گذشته و درک مکانیزم های درازمدت فرهنگی و اقتصادی آنان می باشد که جوامع باستان برای ابقای خود پدید آورده اند. داده هایی که یک باستان شناس برای انجام فعالیت های خود با آن سر و کار دارد شامل داده های تاریخی و زمانی، داده های محیط فرهنگی، داده های محیط طبیعی می باشد که در خلال کاوش و یا بررسی و مطالعات میدانی به آن دست می یابد. ماهیت این علم به گونه ای است که برای موضوعاتی از قبیل جمع آوری، نگهداری، پردازش و تفسیر داده های باستان شناسی می تواند با دیگر رشته ها ارتباط نزدیکی برقرار کند. در این میان، شاخه ای از علم وجود دارد که با دریافت، ذخیره و دستکاری نمایش داده های مکانی سر و کار دارد و عموما فناوری فضایی یا سیستم های اطلاعات جغرافیایی GIS خوانده می شود. سیستم اطلاعات جغرافیایی برای علم باستان شناسی یک ابزار تحقیقاتی قدرتمند و جذابی به شمار می رود. استفاده از GIS یا سیستم های اطلاعات جغرافیایی برای ذخیره، نمایش، تجزیه و تحلیل، تهیه نقشه های دقیق، درک روابط فضایی انسان و محیط زندگی اطراف آن در باستان شناسی جدید کاملا مرسوم شده است. در واقع استفاده از GIS و فناوری فضایی در باستان شناسی موجب دگرگون شدن نگرش ها و پیشرفت تحلیل های باستان شناسی شده است. در این مقاله قصد براینست که روش ها و کاربردهای علم سیستم اطلاعات جغرافیایی در باستان شناسی جدید و باستان شناسی ایران مورد بحث و بررسی قرار گیرد و با ذکر مبانی نظری و مثال هایی، اهمیت استفاده روزافزون از این علم را در برنامه ریزی های باستان شناسی و مدیریت میراث فرهنگی خاطر نشان شودکلیدواژه ها
باستان شناسی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی GIS، تحلیل های باستان شناسی، ایرانمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.