صوفیانه های خاموش معرفی آثار تاریخی فرهنگی مرتبط با تصوف درخراسان جنوبی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 684
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه زعفرانلو

کارشناس ارشد اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی

محمدرضا سروش

کارشناس ارشد اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی

چکیده

تصوف طریقه ای است که بر اساس یک جهان بینی خاص بنا شده و برای کشف حقیقت ، نه بر عقل و استدلال بلکه بر ذوق ،اشراق و کشف و شهود تکیه دارد و از این نظر می توان گفت که گرچه در دامن فرهنگ اسلامی رشد و تکامل پیدا کرده اما مختص به جهان اسلام نیست بلکه در بین دیگر اقوام و مذاهب مختلف جهان نیز سابقه دارد . نظر غالب آن است که تصوف در قرن اول هجری کم کم با کسانی چون حسن بصری آغاز شد و در قرن دوم در جهان اسلام گسترش یافت . از قرن سوم وارد مرحله جدیدی شد و طریقتهای مختلف در آن شکل گرفت. تعدد طریقتها در تصوف نقش مهمی در گسترش بیش از پیش آن در سرزمینهای مختلف اسلامی در طی قرون میانه اسلامی داشت . حمله مغول تآثیری شگرف در رواج تصوف در ایران داشت . چنانکه ایلخانان مغول و امیران تیموری برای صوفیان و عرفا مقامی ویژه قائل بودند و به عمران و گسترش خانقاهها توجهی خاص نشان می دادند . از بین طریقتهای مختلفی که در تصوف ایران بوجود آمده بود سرانجام فرقه صفویه توانست در اوایل قرن 11 ه.ق یک حکومت سیاسی مذهبی تشکیل دهد . در سده های متآخر گرایشهای متصوفانه در – ایران رو به افول گذاشت و دیگر عظمت گذشته خویش را باز نیافت

کلیدواژه ها

تصوف و عرفان ، قهستان ، خلوتیه ، نقشبندیه ، هرات ، خلوتیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.