طبقه بندی و گونه شناسی یافته های باستان شناختی دوره آغاز شهرنشینی دشت ری بر اساس بررسی روشمند محوطه میمنت آباد رباط کریم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم رحیمی

کارشناس ارشد باستان شناسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

روح الله یوسفی زشک

دکتری باستان شناسی از دانشگاه تهران

چکیده

محوطه میمنت آباد رباط کریم، با توجه به داشتن شواهد استقراری بسیار مهم در سطح، به منظور انجام مطالعات باستان شناختی وتکمیل پژوهش های هدفمند جهت شناخت نسبی دوره آغاز شهرنشینی محدوده جغرافیایی دشت ری و همچنین جانمایی دوره های فرهنگی این محوطه بر پایه ی مطالعه ی یافتهجهای سطحی در جدول گاهنگاری مرکز فلات ایران برای بررسی سطحی انتخاب شد. این بررسی طی سالهای89-90 و بر پایه ی بررسی روشمند طبقه بندی شده انجام شده که یافته های سفالی بیشترین نمونه آماری را در آن داشته و پایه و اساس مطالعات این پژوهش را شامل می شود. در این بررسی سعی شده تا یافته ها به روشی اصولی جمع آوری، ثبت و ضبط، تحلیل و تاریخگذاری نسبی شوند تا بتوان در مورد چگونگی وضعیت استقراری و دوره های فرهنگی این محوطه در دوران مس و سنگ پایانی و آغاز شهرنشینی توضیحاتی ارائه داد. بر اساس این یافته ها، استقرار در این محوطه را می توان احتمالاً به چهار دوره سیلک III4-5 ؟ سیلک III6-7b ، سیلک IVa و قرون میانی اسلامی پیشنهاد داد. در مرکز فلات ایران محوطه هایی که دارای استقرار دوره سیلک IVa )دوره آغازشهرنشینی اوروک جدید( تنها در چند محوطه از - جمله تپه سیلک و تپه قبرستان، آن هم در لایه های مضطرب این محوطه ها شناسایی شده اند. اما در محوطه میمنت آباد آثار و شواهد قویی از جمله سفالهای لبهجواریخته، سینی های اوروکی و سفالهای کف نخ بر که شواهد خوبی مبنی بر استقرار این دوره اند بدست آمده که احتمالاً می توان این محوطه را به عنوان یکی از مهمترین استقرارگاههای دوره آغاز شهرنشینی در مرکز فلات ایران معرفی نمود.

کلیدواژه ها

بررسی روشمند، میمنت آباد، دوره آغازجشهرنشینی، سفال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.