بررسی روشمند تپه مود A
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
- کد COI اختصاصی: NCAI01_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1910
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد باستانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
دانشیار باستان شناسی، دانشگاه مازندران
استادیار باستان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
تپه باستانی مود در فاصله 53 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بیرجند و چهار کیلومتری شمال شهر مود در استان خراسان جنوبی واقع شده است. مساحت این تپه در حدود سه هزار متر مربع میباشد و ارتفاع آن در بلندترین نقطه به ده متر میرسد. تپه و تپه کوچکتر A تاریخی مود شامل دو تپه در مجاورت هم میشود که در محور شرقی- غربی قرار گرفتهاند. تپه بزرگتر به نام مود نامگذاری شده است. مطالعه دادههای سطحی این تپه با هدف اولیه بازسازی تاریخ استقرار آن، نیازمند روشی بود که B به نام مود تمامی بخشهای مختلف تپه را در بر گرفته و در عین کارآمدی، بر اصول آماری نیز مبتنی باشد. از اینرو، روش نمونه برداری سیستماتیک Systematic Sampling برای جمعآوری نمونهها از سطح تپه مناسب تشخیص داده شد. بررسی روشمندباستانشناختی تپه مودAدر سه مرحله مشخص شامل: نقشهبرداری، نمونهبرداری و مستندسازی یافتهها به انجام رسید. بدین منظور، پس از تهیه نقشه توپوگرافی تپه و شبکه بندی آن به مربعهای10×10 متر، با روش نمونهبرداری سیستماتیک، 11 % مربع- ها انتخاب و تمامی مواد فرهنگی موجود در آنها جمع آوری شدند. حاصل اعمال روش نمونهبرداری سیستماتیک منجر به گرد آمدن تعداد 0011 قطعه سفال از سطح تپه شد. مجموع نمونههای سفالین جمعآوری شده ازسطح تپه مودA براساس یک یا چند متغیر به گروههای مختلفی تقسیم و هر گروه نیز بر اساس متغیر یا متغیرهای مناسب به گونهها و زیر گونههای متعددی تقسیم شدهاند. سپس از هر گونه، نمونههایی برای طراحی، عکاسی و مقایسه گونهشناختی انتخاب شدند و عمل گونهشناختی آنها با استناد به منابع گوناگون به دقت انجام گرفت. نتایج مطالعات نشان میدهد که تپه مود در دوره اشکانی دارای بیشترین وسعت استقراری بوده و این دوره مهمترین دوره استقراری تپه میباشد. همچنین بیشترین مناسبات و ارتباطات فرهنگی تپه مود در دوره اشکانی با مناطق همجوار خود بویژه حوزه فرهنگی سیستان بوده است. سفال غالب این تپه نیز، سفال آجری رنگ ساده و منقوش با نقش کنده میباشدکلیدواژه ها
تپه مود، بررسی روشمند باستان شناختی، سفال، گونه شناختی، نمونهبرداری سیستماتیمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.