بررسی سطح مهارت های تفکر نقادانه در دانشجویان دندانپزشکی شیراز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله میان رشته ای آموزش مجازی در علوم پزشکی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MEDIA-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 573
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریتا رضایی

دکترای آموزش، استادیار مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

الهام مزارعی

کارشناسی ارشد آموزش پزشکی، دانشجوی دانشکده آموزش علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران

شهلا مومنی دانایی

دکترای تخصصی ارتودنسی، استاد گروه آموزشی ارتودنسی، عضو مرکز تحقیقات ارتودنسی، مسوول دفتر مطالعات و توسعه آموزش دانشکده دندانپزشکی دانشگاه

سمیه میرزائی

عضو دفتر مطالعات توسعه آموزش دانشکده دندانپزشکی شیراز.

چکیده

تفکر نقادانه، به عنوان بخش مهمی در بهبود کیفیت عملکرد بالینی و مسؤولیت پذیری حرفه ای در راستای شناخت مطلوب تر پیامدهای آموزشی دانشجویان علوم پزشکی اهمیت ویژه ای یافته است. از آنجایی که این مهارت قابل آموزش و یادگیری می باشد، هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت مهارت های تفکر نقادانه دانشجویان دندانپزشکی شیراز بود. مواد و روش ها: این پژوهش به صورت توصیفی- مقطعی روی 163 دانشجوی دندانپزشکی مشغول به تحصیل در سه دوره آخر مقطع بالینی انجام شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد آزمون مهارت های تفکر نقادانه کالیفرنیا « فرم ب » (روایی و پایانی r=62%) انجام گرفت. نتایج: میانگین نمره کلی مهارت تفکر نقادانه افراد شرکت کننده در این پژوهش (3/28±14/53) از نمره کلی 34 به دست آمده است.میانگین نمره کلی حیطه های پنجگانه مهارت تفکر نقادانه بدین شرح بود: حیطه آنالیز (1/45±4/20) حیطه ارزشیابی (1/80±5/56) حیطه تفسیر(1/70±4/77)، حیطه استدلال استقرایی (1/81±5/97) ، حیطه استدلال قیاسی (1/86±7/40).بیشتر دانشجویان از لحاظ نمره کلی آزمون و زیر مهارت های تفکر نقادانه در حد متوسط قرار داشتند. این مهارت به جنسیت و سنوات تحصیلی نیز ارتباطی نداشت. نتیجه گیری: سطح تفکر نقادانه دانشجویان مقطع بالینی دندانپزشکی اگر چه در حد هنجار و در دامنه متوسط می باشد ولی در سطح مطلوب و رضایت بخش نیست. به نظر می رسد با توجه به اهمیت این مهارت در استدلال و عملکردهای بالینی و حرفه ای، مدیران آموزشی باید برای تقویت این مهارت، به اصلاح برنامه های آموزشی، هموار نمودن شرایط و محیط آموزشی، به ویژه در بالین توجه اساسی نمایند.

کلیدواژه ها

تفکر نقادانه، مقطع بالینی، دانشجویان، دندانپزشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.