ارزیابی پتانسیل آلودگی سفره آب زیرزمینی شهرستان خلیلآباد با استفاده از مدل دراستیک در محیط GIS

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی راهکارهای پیش روی بحران آب در ایران و خاورمیانه
  • کد COI اختصاصی: WATERCONF01_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فخارطبسی

کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی

چکیده

نظر به اهمیت کیفیت آب شرب از نظر پتانسیل آلودگی و لزوم توجه به مناطق مستعد آلودگی و ارائه راهکارهای مناسب در جهت تعدیل آلودگی آب زیرزمینی، لازم است ضمن انجام مطالعات پیوسته و اخذ نتایج کاربردی، مناطقی که جهت تامین آب شرب از پتانسیل آلودگی کمتری برخوردارند شناسایی شوند. بدون شک با توجه به اهمیت روزافزون تامین آب از جهت مصارف شرب، دام و طیور، کشاورزی و حتی از نظر صنعتی در شهرستان خلیلآباد ،ارزیابی آسیب پذیری آبخوان شهرستان برای مدیریت ، توسعه، تصمیمات کاربری اراضی و به خصوص مکانیابی برای حفاری چاههای عمیق و نیمهعمیق آب شرب بسیار مفید و ضروری است. در این پژوهش، آسیب پذیری آبخوان شهرستان خلیلآباد در برابر آلودگی به کمک مدل دراستیک در محیط GIS مورد بررسی قرار گرفت. در این روش با ارزیابی و تلفیق هفت عامل هیدروژئولوژیک مؤثر بر آبهای زیرزمینی که عبارتند از:تغذیه آبخوان، سطح آب، محیط آبخوان، محیط خاک، توپوگرافی، منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی، نقشه نهایی پتانسیل آسیبپذیری حاصل گردید. با توجه به دستورالعمل تعیین حریم کیفی آبهای زیرزمینی، نقشه پهنهبندی بر گرفته از نتایج به دست آمده به سه پهنه عمده آسیب پذیری باخطر آلودگی کم74-89 که حدود 74 % منطقه را شامل میشود و آسیب پذیری متوسط105-89 که بیش از 04 % آبخوان را شامل میشود و قسمتی از منطقه مورد مطالعه )کمتر از 04 % دارای شاخص آسیب پذیری زیاد 541- 524 تقسیمبندی گردید. صحتسنجی - مدل با یون نیترات، درستی مدل را تایید کرد.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی، خلیل آباد، آسیبپذیری، دراستیک، GIS ، صحتسنجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.