گزینش مناسب ترین روش تغذیه مصنوعی به عنوان راهکاری برای مدیریت منابع آب زیرزمینی استان بوشهر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی راهکارهای پیش روی بحران آب در ایران و خاورمیانه
  • کد COI اختصاصی: WATERCONF01_125
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه کشاورز

شرکت آب و فاضلاب شهری استان بوشهر

ماریا خویش دوست برازجانی

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

انسیه طاهری

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

رشد روزافزون جمعیت و نیاز فزاینده به منابع آب در کشور، موجب بهره برداری بی رویه از منابع آب زیرزمینی و در نتیجه به هم خوردن تعادل طبیعی آن شده و بیلان آب زیرزمینی که همان تعادل میان آب ورودی به آبخوان و آب برداشتی از آن می باشد، در آبخوان های بسیاری از مناطق کشور از جمله استان بوشهر منفی شده است. برداشت سالانه 520 میلیون مترمکعب از سفره های آب زیرزمینی استان بوشهر که موجب پیشروی آب های شور به این سفره ها شده است، کم آب بودن استان و تأمین آب مورد نیاز آن از دو استان فارس و کهگیلویه و بویراحمد از دلایلی است که لزوم مدیریت منابع آب زیرزمینی استان را آشکار می سازد. در این مطالعه، به تغذیه مصنوعی به عنوان یکی از راهکارهای مدیریت منابع آب زیرزمینی پرداخته شده و سپس بهینه ترین روش اجرای آن باتوجه به شرایط اقلیمی و اقتصادی استان معرفی می گردد. برای تغذیه مصنوعی، آب در خاک نفوذ داده شده و به سمت سفره آب زیرزمینی حرکت می کند. این سیستم ها به خاک هایی نیاز دارند که بهمقدار کافی نفوذپذیر باشند. متداول ترین روش های تغذیه مصنوعی عبارتند از: استخر تغذیه، پخش سیلاب و چاه های تزریق. از آنجا که در استان بوشهر تبخیر بالاست روش پخش سیلاب دارای کارآیی لازم نمی باشد. چاه های تزریق نیازمند تاسیسات پمپاژ بوده و آبی که برای تغذیه استفاده می شود نیز باید دارای کیفیت بالایی بوده که این موارد، هزینه استفاده از این روش را افزایش می دهند پس روش مقرون به صرفه ای نمی باشد. از بین روش های مذکور، روش استخر تغذیه به دلیل سهولت ساخت، حفاظت و بهره برداری، دارا بودن طراحی ساده و بازدهی بالا برای استان بوشهر پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

مدیریت منابع آب زیرزمینی، تغذیه مصنوعی، استان بوشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.