بررسی تثبیت خاک با استفاده از آهک در فرودگاه پارس

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بهسازی زمین
  • کد COI اختصاصی: GIC01_18
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 8218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر کاووسی

عضو هیات علمی گروه راه و ترابری – دانشگاه تربیت مدرس

لیل هاشمیان

دانشجوی کارشناسی ارشد راه و ترابری – دانشگاه تربیت مدرس ایران

چکیده

فرودگاه عسلویه واقع در حاشیه ساحلی خلیج فارس حدود بیست سال قبل برای استفاده محدود هواپیماهای نظامی غیر سنگین ساخته شد . با برنامه وسیع استخراج گاز حوضه پارس جنوبی و ضرورت خدمات رسانی به این پروژه و توسعه منطقه، تطویل باند قدیمی بعنوان ط رحی عاجل در دستور کار قرار گرفت . از اهداف پروژه آن بود که بتوان آنرا در مدتی کوتاه برای پذیرش هواپیماهایی نظیر بوئینگ 747 و ایرباس آماده کرد.از تحقیقات صحرائی انجام شده در محل باند نتیجه شد که خاک بستر ضعیف بوده و سطح آبهای زیرزمینی نیز بعلت مجاورت با دریا بالا است .در این شرایط، باند قدیمی برای پذیرش هواپیماهای فوق، ضعیف ارزیابی و برای استفاده از آن تقویت روسازی باند ضروری دانسته شد. به منظور تقویت بستر بجای اقدام سنتی و متداول که همانا برداشتن خاک ضعیف، حمل مصالح مرغوب و جایگزینی آن با مصالح بستر موجود ا ست، روش تثبیت با آهک اختیار شد . این روش برای تقویت لایه های خاکی زیرین نیز به اجرا در آمد و برای تثبیت لایه های رویه از سیستم کف قیر و سیمان استفاده شد. عملیات اجرائی با استفاده از دستگاه تثبیت کننده خاک که اختلاط مواد با خاک را بصورت درجا و در ضخامت حداکث ر تا 50 سانتیمتر انجام میدهد صورت گرفت با این روش مقاومت سی بی آر خاک بستر از مقادیر بین 3-1 در تراکم 95% به بیش از 20 و مقاومت فشاری نمونه های مغزه گیری شده از لایه های تثبیت شده به حدود 30 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع رسید. آزمایشات مختلف روی لایه های تثبیت شده نشان داد که با استفاده از روش فوق باند فرودگاه پرتوانی اجرا و اهداف زیر نیز حاصل شده است: 1. استفاده از مصالح باند قدیمی موجب جلوگیری از آلودگی محیط زیست و صرفه جوئی در هزینه های پروژه شد.2. مدت زمان اجرای پروژه در مقایسه با اجرای روسازی با روشهای سنتی به کمتر از نصف تقلیل یافت. 3-ضخامت کل روسازی در مقایسه با روش معمول که همانا برداشتن مصالح باند قدیمی و استفاده از مصالح جدید است40% کمتر شد. دستگاه تثبیت کننده خاک WR2500 برای اولین بار در ایران در سال 1377 در فرودگاه عسلویه به کار گرفته شد.

کلیدواژه ها

تثبیت – خاک – آهک – فرودگاه – پارس – عسلویه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.