بررسی مبانی تربیتی روش عفو در قرآن کریم
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی علوم تربیتی و روانشناسی آسیب های اجتماعی و فرهنگی ایران
- کد COI اختصاصی: PSCONF01_573
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1185
نویسندگان
کارشناسی ارشد تاریخ و فلسفه تعلیم وتربیت
دانشیار دانشگاه علامه طباطبائی
چکیده
روشهای تربیتی مستفاد از قرآن،گسترده و فراوان است. ازجمله ی این روش هاکه درزندگی فردی واجتماعی سهم عمده ای راتشکیل داده ، عفووگذشت است. از بررسی و مفهوم ارزشی عفو در آموزه های قرآن می توان گفت که عفو یکی از صفات جمالیهخداوند و به معنای صرف نظر کردن از خطای دیگری و خودداری از مجازات و سرزنش خطاکار می باشد؛ از آنجا که اخلاقیات و صفاتنیک انسانی، بازتابی از صفات پروردگار است، و انسان به دلیل دارا بودن مقام خلیفه اللهی بر روی زمین قابلیت آن را دارد که جامعجمیع اسماء الهی قرار گیرد. پس ظهور و نمود این رفتار ارزشی در انسان ارزشمند می باشد.درپژوهش حاضر به بررسی مبانی عفو خواهیم پرداخت. با پرداختن به مبانی، در پی آنیم که ببینیم این شیوه، بر چه پایه هایی استواربوده و این میوه، از چه ریشه هایی برآمده است. این بررسی، دو فایده در بر دارد . نخست اینکه با دریافتن مبانی این شیوه به فهمیژرفتر نسبت به آن دست خواهیم یافت . دیگر آنکه دلایل فقدان یا ضعف حضور چنین شیوه ای نزد ما و آئین تربیتی ما آشکار خواهدشد . به عبارت دیگر، اگر شیوه عفو در کار تربیتی ما دیده نمی شود یا کم دیده می شود، این امر ناشی از آن است که ما برمبانیچنین شیوه ای تکیه نزده ایم .در نتیجه، اگر در پی آن باشیم که از این شیوه در فرآیندتربیتی خود بهره بگیریم یا آن را قوتبخشیم، باید در فکر فراهم آوردن مبانی آن در نظام فکری و عملی خود باشیم.روش به کاررفته دراین تحقیق، توصیفی واطلاعات موجوددرآن به شیوه ی کتابخانه ای گردآوری شده است. مبانی، دردوحیطهخداشناسی وانسان شناسی بررسی گردید ومواردونکات زیر استخراج گردید: الف) خداشناسی: تراوش رحمت خداونددرهستی، تقدمرحمت برعذاب الهی، بخشودگی گناهان ازطرف خداوند ، پیشی گرفتن بخشش ورحمت خداوند ازانتقام او وهمچنین عفو ، ازاسماءالهی ازمبانی خداشناسی محسوب می شوند. ب) انسان شناسی: انسان جامع صفات الهی است ومی تواندخدای گونه رفتارکند.قرارداشتن انسان درمعرض خطاهاوگناهان نیز، ضرورت عفورامشخص می کند. ازمبانی دیگر، نقش حیاتی ایمان درکنترل امیال وغلبهبراحساسات وگام نهادن درمسیرگذشت افراد؛ توجه به عفوخداوند باوجودقدرت وتوانایی انتقام وقراردادن آن به عنوان الگو، که درعینتوانایی انتقام از بیشترگناهان چشم پوشی می کند.کلیدواژه ها
مبانی، روش تربیتی، عفومقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.