بررسی آلودگی زیست محیطی نیکل در مناطق صنعتی استان کرمان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس ملی علوم و مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESEC01_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 833
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مظفری

استادیار پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه بین المللی علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی ، دانشگاه تحصیلات تکمیلی و صنعتی کرمان

حسین سالاری

مربی پژوهشی پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه بین المللی علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی و صنعتی کرمان

چکیده

بررسی عوامل ایجاد آلودگی نیکل در مناطق صنعتی حائز اهمیت می باشد. در تحقیق انجام شده، جهت بررسی تاثیرفعالیت مناطق صنعتی بر تغییرات میزان نیکل محیط، در شش ناحیه صنعتی استان کرمان (شامل؛ کارخانه های لاستیک بارزو سیمان، مجتمع مس سرچشمه، صنایع مس باهنر، منطقه صنعتی شماره 1 و منطقه صنعتی خضراء) و یک منطقه غیرصنعتی (کنترل) نمونه برداری از خاک، گیاه و پساب صنعتی با 10 عدد تکرار انجام گردید. پارامترهای؛ میزان اسیدیته، نیکلقابل تبادل و نیکل کل خاک، میزان نیکل گیاه، میزان اسیدیته و غلظت نیکل پساب صنعتی درآزمایشگاه تعیین گردید. غلظتنیکل قابل تبادل خاک با روش استخراج با محلول کلرید پتاسیم و میزان نیکل کل با روش هضم اسیدی و با استفاده ازدستگاه جذب اتمی تعیین گردید. تجزیه آماری داده ها با روش ANOVA one-way (نرم افزار SPSS 10.0) انجام گردید.نتایج نشان داد که؛ میزان پارامترهای نیکل قابل تبادل در خاک، نیکل پساب صنعتی و نیکل تجمع یافته درگیاهان دو ناحیهصنعتی مجتمع مس سرچشمه و صنایع مس باهنر، در مقایسه با سایر نواحی، کنترل و استانداردهای EPA افزایش معنیداری نشان داد. میزان اسیدیته خاک و پساب صنعتی نیز در این دو منطقه نسبت به سایر نواحی کاهش معنی داری داشت(اسیدیته نمونه های خاک به حد بحرانی 5 =pH نزدیک بود). میزان نیکل کل خاک نواحی مس سرچشمه و صنایع مس باهنرنسبت مناطق دیگرافزایش چشمگیری نداشت، بنابراین افزایش نیکل قابل تبادل در این نواحی، نشان دهنده وجود شرایط لازمجهت آزاد شدن کاتیون های نیکل از ذرات خاک می باشد. بنابراین، وجود پساب صنعتی از نواحی صنعتی مذکور موجبافزایش یون نیکل خاک و تجمع آن در گیاهان می گردد. در نتیجه احتمال سمیت نیکل در نواحی کشاورزی و شهری افزایشیافته که می بایست کنترل، ارزیابی و مدیریت بیشتری در این زمینه مهم صورت پذیرد.

کلیدواژه ها

سمیت نیکل، تجمع نیکل، پساب صنعتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.