تغییرات ضریب قدرت موتور القایی قفس سنجابی در اثر عدم تقارن فاصله هوایی

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس بین المللی برق
  • کد COI اختصاصی: PSC16_116
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4087
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همایون مشگین کلک

آزمایشگاه تحقیقاتی محرکه های الکتریکی دانشکده مهندسی برق دانشگاه ص

جعفر میلی منفرد

آزمایشگاه تحقیقاتی محرکه های الکتریکی دانشکده مهندسی برق دانشگاه ص

چکیده

بیشتر عیوب ماشینهای القایی به عدم تقارن فاصله هوایی در آنها مربوط می شود . در این مقاله مدلسازی ماشین القایی در حالت سالم و در حالتیکه فاصله هوایی آن نامتقارن است با استفاده از روش مدار معادل مغناطیسی انجام می شود . نتایج شبیه سازی نشان می دهند که در اثر حضور عدم تقارن در فاصله هوایی، ضریب قدرت ماشین القایی بخصوص در حالت بی باری تغییر می کند . چون تغییرات ضریب قدرت با افزایش میزان عدم تقارن در فاصله هوایی قابل ملاحظه است این بررسی از نقطه نظر تشخیص خطا و همچنین بررسی کیفیت ساخت موتور می تواند مورد استفاده قرار گیرد . نتایج آزمایشگاهی نیز مؤید این مسئله می باشند . مقدمه - عدم تقارن در فاصله هوایی حتی در موتورهای نو نیز وجود دارد که این امر بدلیل وجود تولرانس ذاتی در قطعات مختلف موتور ( همچون شفت، بلبرینگها، و دیگر قطعات ) و نحوه مونتاژ این قطعات به یکدیگر می باشد . خستگی بلبرینگها ( که عمده ترین اشکال در موتورهای القایی است ) نیز عمومأ منجر به عدم تقارن در فاصله هوایی می شود . بطور کلی می توان گفت که رتور یک ماشین الکتریکی هیچگاه بطور کامل با استاتور آن هم راستا نیست و یا اینکه محور آنها بر روی یکدیگر قرار ندارند . این وضعیت را خرو ج از مرکزیت می نامیم . در اثر خروج از مرکزیت، فاصله هوایی بین استاتور و رتور نامتقارن می شود . خروج از مرکزیت یک منبع ایجاد نیروی شعاعی، لرزش، و نویز است و بایستی توجه خاص به آن نمود 1] و [.2 تاکنون مطالعات و کارهای زیادی در زمینه اثرات خروج از مرکزیت بر روی سی گنالها و شرایط کاری موتو ر و همچنین تشخیص خروج از مرکزیت در موتورهای القایی انجام گرفته است [.1-5] با اینحال از دیدگاه ضریب قدرت این مسئله کمتر مورد توجه بوده است . در این مقاله این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است . برای این منظور ، مدلسازی موتور القایی بر اس اس روش مدار معادل مغناطیسی که بیشتر شرایط فیزیکی، الکتریکی، و مغناطیسی حاکم بر ماشین در آن در نظر گرفته می شود انجام گرفته است . بکارگیری این روش مدلسازی ، امکان تحلیل و مطالعه حالت دائمی و گذرای موتورهای القایی را در حالت سالم و در حالت خطا ) ) Fault میسر می سازد .

کلیدواژه ها

موتور القایی، ضریب قدرت، عدم تقارن فاصله هوایی، مدار معادل مغناطیسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.