مدلسازی بناهای تاریخی با استفاده از فتوگرامتری برد کوتاه و بررسی قابلیت های مدل سه بعدی در انتقال ویژگی های کیفی مطالعه موردی: قبه دوازده امام یزد

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,087

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GISLS01_091

تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1394

چکیده مقاله:

مستندسازی، ثبت و نگهداری اطلاعات مربوط به بناهای ارزشمند تاریخی و مواریث فرهنگی، یکی از اولین گام ها درشناخت و محافظت از این آثار است. هرچند آراء گوناگون و نظرات متفاوتی در شیوه پرداختن و چگونگی بهره برداری واحیای آثار معماری گذشته وجود دارد و هرکس از پایگاه فکری و مبانی نظری خویش با آن مواجه می شود، اما برایشروع هر حرکتی در این حوزه، ثبت و مستندسازی این آثار واجد اهمیتی غیرقابل انکار است. هدف از این پژوهشبررسی قابلیت ها و توانایی فتوگرامتری برد کوتاه در مستندسازی، و انتقال ویژگی های کیفی بناهای تاریخی میباشد، کهمی تواند تکمیل کننده روش های متداول در رلوه و ثبت بناهای تاریخی باشد. بدین منظور بنای قبه دوازده امام شهر یزدبه دلیل خصوصیات معماری و موقعیت مکانی ویژه، انتخاب و از آن عکسبرداری، سپس عکسها توسط نرم افزارفتوگرامتری بردکوتاه (Photomodeler 2012) جهت تولید مدل سه بعدی بکارگرفته شد. برای ارزیابی تواناییمدل در انتقال ویژگی های کیفی، دو سری پرسشنامه مشابه در دو مرحله (مرحله اول بعد از دیدن مدل سه بعدی ومرحله دوم بعد از دیدن بنای اصلی) در اختیار 30 نفر از دانشجویان رشته معماری (غیر بومی که هیچگونه مطالعه وآشنایی قبلی با بنای مورد نظر نداشته اند) قرارگرفت و نظرات آنها در مورد ویژگی های کیفی در حوزه تناسبات بصری وغنای حسی بصری سوال شد. بررسی و مقایسه نتایج پرسشنامه ها در دو مرحله نشان می دهد که درصد موفقیت مدل در انتقال ویژگیهای کیفی در حوزه تناسبات بصری و غنای حسی بصری حدود 64/58 درصد می باشد. امید است این پژوهش، راهنمایی باشد برای ادامه دادن راه، یا تجدید نظر در شیوه مستندسازی آثار با ارزش معماری و تاریخی.

نویسندگان

محمدحسین سلمان روغنی

کارشناسی ارشد معماری، هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت، گروه معماری، تفت، ایران

کریم نقدی

دانشجوی دکتری نقشه برداری، هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت، گروه مهندسی نقشه برداری، تفت، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ "معماری ایران و جهان" معمار فا - معماری، طراحی ...
  • ح. عمید، فرهنگ فارسی عمید، انتشارات راه رشد، .1389 ...
  • ع. حسنی، "جزئیات در معماری، " دانشگاه یزد، یزد، .1384 ...
  • م. پارسا، روان شناسی یادگیری بر بنیاد نظریه ها، انتشارات ...
  • ا. بنتلی، آ. الکک، پ. مورین و گ. اسمیت، محیط ...
  • ف. د. ک. چینگ و ز. قراگزلو معماری فرم، فضا، ...
  • پ ی. ف. مایس و س. آیوازیان, نگاهی به مبانی ...
  • ط. رضازاده، "کاربرد نظریه گشتالت در هنر و طراحی" انتشارات ...
  • /9] T. Lulhman, S. Robson, S. Kyle, and 1. Harley, ...
  • T. Lulhmann, S. Robson, S. Kyle, and J. Boehm, Eds., ...
  • F. H. Moffit and E. M. Mikhail, Pho togrammetry. Harper ...
  • نمایش کامل مراجع