پتانسیل یابی مواد معدنی با فن سنجش از دور و استفاده از تصاویر ماهواره ای ETM+ موردی نقشه زمین شناسی 1/100000 ساوه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دهمین کنگره بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE10_0898
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1730
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یداله خوشبازان

کارشناس ارشد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور RS&GIS

ذبیح اله رستمی

کارشناس ارشد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور RS&GIS

چکیده

امروزه داده های سنجش از دور نقش مهمی در اکتشافات معدنی و کاربردهای گوناگون زمین شناسی ایفا می کنند. هدف از تحقیق حاضر شناسایی مناطق امیدبخش، بررسی روند ساختاری منطقه و ارتباط آنها با کانی زایی می باشد. حجم زیاد محلولهای مشتق شده از ماگما و مخلوط شدن آن با آبهای جوی باعث آلتره شدن سنگها وتشکیل زون های دگرسان در منطقه شده است. این زون ها خصوصا درکنتاکت سنگهای آذرین درونی)گرانیت وگرانودیوریت و سنگهای ولکانیکی آندزیت و توف قابل مشاهده است. در این میان ارتباط نزدیکی بین عامل خط وارگی و دگرسانی گرمابی در منطقه مشاهده شد. بدین منظور با بهره گیری از داده های دورسنجی سنجنده ETM+ و تلفیق آن با داده های زمین شناسی، نواحی دگرسان و عناصر ساختاری منطقه آشکار گردید. این بررسی که برگه 10111111 زمین شناسی ساوه در استان مرکزی را در برمی گیرد، از روشهای متداول تصاویر ترکیب رنگی، نسبت گیری باندی، تحلیل مؤلفه های اصلی تکینک کروستا، تبدیل MNF و روشطبقه بندی SAM استفاده گردید. از نقشه های فاکتور آلتراسیون و نقشه ساختاری گسل ها برای ایجاد مدل اولیه اکتشافی در محیط GIS وارد گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد در بخش دورسنجی روش نسبت گیری باندی دقت بیشتری را درشناسایی مناطق دگرسان نسبت به سایر روشهای بکار گرفته شده، به خود اختصاص داده است. در بخش GIS هردو روش بولین و همپوشانی شاخص مناطق دگرسانی مشابهی را نشان می دهند و تنها تفاوت آنها، اولویت بندی مناطق دگرسان بر اساس دور یا نزدیکی به گسل های منطقه در روش همپوشانی شاخص است

کلیدواژه ها

مناطق امیدبخش، ETM+ ، نقشه پتانسیل معدنی، دگرسانی، بولین، همپوشانی شاخص، ساوه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.