استخراج منحنیهای IDF از دادههای روزانه بارش مطالعه موردی ایستگاه سینوپتیک مشهد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دهمین کنگره بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE10_0215
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید آقاجانی

دانشجوی دکترای سازههای هیدرولیکی، دانشکده عمران، دانشگاه سمنان

حجت کرمی

استادیار گروه مهندسی سازههای هیدرولیکی، دانشکده عمران، دانشگاه سمنان

چکیده

یکی از پارامترهای مهم طراحی سازه های هیدرولیکی، رگبار طرح میباشد که از روی منحنی های شدت مدت فراوانی - IDF برای دوام و دوره بازگشت معین استخراج میشود. روشهای متداول محاسبه منحنی های IDF علاوه بر طولانی تر بودن، دارای تعداد پارامترهای زیادی می باشند که این خود باعث کاهش اعتمادپذیری این منحنی ها می شود. درروش متداول محاسبه منحنی های IDF ، باید به ازای دوام های مختلف ثبت شده باشد تا استخراج این منحنی ها میسر گردد. در بعضی مناطق تنها آمار بارش های 42 ساعته موجود است که از روی این آمارها استخراج منحنی های IDF به روش های متداول ممکن نیست. منحنی های IDF در ایران توسط دو منبع مستقل تهیه شده و در دسترس می باشد. منبع اول تهیه روابط شدت مدت فراوانی سازمان هواشناسی کشور و منبع دیگر روابط شدت مدت فراوانی تهیه شده توسط مهندس وزیری می باشد. به طورکلی تخمین باران های کوتاه مدت از روی سایر عوامل هیدرولوژیکی امکان پذیر است و تاکنون مدل های مختلفی توسط پژوهشگران در کشورهای مختلف دنیا ارائه شده است. فراگیر بودن رابطه بل در ایران در تحقیقات مختلفی بررسی شده است. علاوه بر رابطه بل، برای تحلیل منطقه ای بارش روابطی توسط قهرمان ارائه شده است. در این نگارش، بررسی رگبارهای منطقه ای با استفاده از آمار حداکثر بارش روزانه در بازه سال های 2010-1951 در ایستگاه هواشناسی مشهد توسط دو روش بل و قهرمان صورت گرفته و سپس ضرایب رابطه رگبار بر اساس دوام و دوره بازگشت در رابطههای مختلف نظیر شرمن، برهانو و ... به دست آمده است

کلیدواژه ها

منحنی - شدت - مدت فراوانی، بل، قهرمان، شرمن، رگبار کوتاه مدت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.