سیستم های اطلاعاتی به مثابه یک حوزه علمی مستقل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مدیریت و فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • کد COI اختصاصی: ICTMNGT01_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 581
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین یکه

دانشجوی دکترای مدیریت سیستم ها، دانشگاه تهران، پردیس فارابی، کارشناس سازمان تامین اجتماعی

چکیده

سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر کامپیوتر رشته علمی جدیدی است که ظهور آن به سال های 1950 برمی گردد. یعنی زمانی که استفاده از کامپیوتر ها برای پردازش داده ها گسترش یافت. به عبارتی ظهور علمی این حوزه را می توان در پاسخ به نیاز رو به افزایش ساز مان ها در بهبود قابلیت های آنها برای مدیریت داده هایشان دانست. تعاریف متفاوت زیادی برای سیستم های اطلاعات ارائه گردیده است به طوریکه هر یک از آنها به جنبه خاصی از آن توجه داشته اند. علوم مختلفی از رویکردهای بسیار فنی تا بسیار فلسفی در شکل گیری این حوزه علمی تاثیرگذار بوده اند. بدون شک یک توافق در میان همه اندیشمندان وجود دارد که هویت و مشروعیت برای همه رشته ها از جمله سیستم های اطلاعات مهم هستند و این بدین دلیل است که قوت بخشیدن به هویت و مشروعیت سبب رشد و بلوغ رشته ها می گردد. به طور کلی به دلیل ماهیت میان رشته ای تحقیقات سیستم های اطلاعات و اینکه محققان این حوزه دارای پیشینه علمی متفاوتی از جمله علوم سازمان، علوم کامپیوتر و.. می باشند سبب شده است که تئوری ها ، روش های کاربردی و نیز موضوع های مورد بررسی به وسیله محققان متفاوت باشد و در نتیجه ایجاد و تعیین حدود آن به نحو شگفت انگیزی مشکل گردد. تنوع موضوعات، وسعت حوزه و تکثرگرایی در روش های تحقیق مورد استفاده در حوزه سیستم های اطلاعات به حدی است که این حوزه با دو سوال جدی موجه است:1)حد و مرز دانش این حوزه چیست؟2)چه روش های تحقیقی برای این حوزه مناسب است؟ گالیرز با مطرح کردن بحث فرا رشته-ای بودن نسبت به حوزه سیستم های اطلاعات ، معتقد است که این رویکرد این اجازه را به این رشته می دهد تا هسته اصلی خود را تغییر داده وسبب گسترش آن شود. در مجموع می توان گفت که به نظر می رسد رشته سیستم های اطلاعاتی در بحران خواهد بود اگر ما به خود اجازه ندهیم تا پدیده های مورد علاقه و مشترک را با دیگر محققان از سایر رشته های کاربردی مورد بررسی قرار نداده و توسعه ندهیم. شکی نیست که محدوده رشته سیستم های اطلاعات در حال تغییر و گسترش می باشد و ما نباید در برابر این حرکت مقاومت کنیم بلکه باید پذیرای آن بوده و اجازه دهیم که این رشته به سمت های جدید در حرکت باشد

کلیدواژه ها

سیستم های اطلاعاتی، هویت سیستم های اطلاعاتی، مشروعیت سیستم اطلاعاتی، فرا رشته ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.