بررسی رابطه فرهنگ، هنر و اقتصاد عشایر و تاثیر آنها بر اقتصاد مقاومتی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی اقتصاد، مدیریت و فرهنگ ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: VALIASR01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1880
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روناک رستمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشکده هنر و معماری بوعلی سینا همدان

چکیده

باتوجه به شرایط اقلیمی-جغرافیایی سرزمین ایران، زندگی عشایری توام با کوچندگی دارای پیشینه تاریخی بسیار طولانی در ایران بوده و علاوه براینکه تا حدود یک قرن پیش قسمت های عمده ای از جمعیت کشور را عشایر تشکیل می دادند. در صحنه سیاسی نیز جمعیت و جوامع عشایری طی قرون متمادی از نقش اجتماعی - اقتصادی قدرت و اقتدار سیاسی زیادی برخوردار بوده و در مراحلی از تاریخ، حاکمیت سیاسی ایران و برخی از سرزمین های اطراف را نیز دراختیار داشته اند. دامداری سنتی به همراه کوچ نوعی از زندگی و اجتماعی و سازمان تولیدی است. که اساس معیشت آن بر بهره داری از فرآورده های دامی، کوچ و جابجایی انسان و دام به منظور استفاده از چراگاه های طبیعی در مناطق ییلاقی (سردسیر) و قشلاقی (گرمسیر) و احتراز از گرما و سرمای شدید است. یک گروه از اجتماعات کوچنده را عشایر تشکیل می دهند. جامعه عشایری کشور، یکی از سه جامعه شهری - روستایی و عشایر می باشد که دارای ویژگی های اقتصادی، اجتماعی و شیوه خاص خود بوده و همواره به عنوان جامعه مولد، کم هزینه و توانمند مطرح بوده است . اصطلاح عشایر از دیدگاه انسان شناسی مفهوم وسیعی دارد. و به اعتبار ساختار اجتماعی، گروههای گوناگونی را با شیوه های معیشت و تولید متفاوت را در بر می گیرد. پایه و زیربنای فعالیت جامعه روستایی، بر اب و زمین کشاورزی شکل گرفته و فرهنگ جامعه براساس این اقتصاد غالب متبلور است. ولی در جامعه عشایری ، این فعالیت غالب ، بر پایه مرتع و دام می باشند. مثلاً فرهنگ نگهداری دام، تخصص در امور دامی، شیوه کوچ، ساخت سنتی اجتماعی ، رده های قدرت و ... در این مقاله سعی بر آن است به معرفی فرهنگ و هنر عشایر پرداخته، و رابطه آن با اقتصاد عشایر و صنعت گردشگری مورد بحث و برسی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

عشایر، فرهنگ و هنر عشایر، اقتصاد عشایر، اقتصاد مقاومتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.